Annons

En monarki i högform

Grattis på födelsedagen kronprinsessan! Och grattis kungadömet Sverige som under alla kriser kan samlas kring det beständiga som kungafamiljen representerar.
Ledare • Publicerad 14 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf vid skifteskonseljen på Stockholms slott som markerade slutet på regeringskrisen för denna gång.
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf vid skifteskonseljen på Stockholms slott som markerade slutet på regeringskrisen för denna gång.Foto: Christine Olsson/TT

I kriser blir det tydligt hur mycket monarkin betyder. Återkommande i pandemin har kungafamiljen samlat svenska folket för att tillsammans sörja offren, vara tålmodiga med restriktionerna och känna hopp för landets framtid. Även när de politiska vågorna går höga är de en stabiliserande kraft.

På årsdagen för det första coronarelaterade dödsfallet i Sverige bjöd kungen in till en minnesgudstjänst för att likt flera tidigare tillfällen ge utrymme att sörja tillsammans över de som på grund av pandemin lämnat jordelivet i förtid.

Annons

Under den långa tid som hårda restriktioner hindrat möten har kungafamiljen outtröttligt fortsatt att uppmuntra verksamheter som behöver stöd via videomöten och andra digitala hälsningar, men även rent konkret. Prinsessan Sofia visade ingen rädsla att hugga i när hon under flera månader ryckte in som vårdbiträde inom sjukvården. Parallellerna till Storbritanniens drottning Elizabeth som tjänstgjorde som fordonsmekaniker i andra världskriget var inte helt osökta. Frontlinjen i den nutida krisen utkämpades i sjukhuskorridorerna, och där fanns också kungafamiljen.

”Frontlinjen i den nutida krisen utkämpades i sjukhuskorridorerna, och där fanns också kungafamiljen.”

I augusti förra året höll kronprinsessan Victoria ett tal som gick rakt in i mångas hjärtan. I inledningen till 2020 års pridevecka tittade hon med stadig blick in i kameran och kungjorde att ”Om du är en av de som inte kan, eller vågar vara öppen om vem du är. Så vill jag bara att du ska veta en sak. Du har rätt att vara precis den du är och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig.”, Ett meddelande som sträckte sig till många fler än deltagarna just där och då, och ett definierande av en modern svensk monarki som stöttar starka som svaga.

Men kungafamiljen är också experter på att i det moderna sammanhanget utstråla trygghet i den beständighet som monarkin står för. Detta tydliggjordes inte minst i den nyligen avklarade regeringskrisen, när kungen i den påföljande skifteskonseljen på slottet konstaterade att ”Regeringar har tillträtt, avgått och ombildats. Inte sällan under viss turbulens. Men alltid i god demokratisk ordning.(..) De demokratiska processerna har fungerat så som det är tänkt i vår grundlag." Ett fint uttryck för att monarki och demokrati fortsätter att gå hand i hand.

År av väl utfört arbete i en roll de inte själva valt synliggörs delvis i förtroendekapital. Kungahuset har i förtroendemätningar ökat stadigt i ett decennium, och har sedan något år tillbaka stabiliserat sig på en hög nivå. Att Expressens ledarsida för några månader sedan gick ut och officiellt ändrade sin inställning till kungahuset, som tidigare varit att avskaffa monarkin, och meddelade att ”den moderna monarkin tjänar oss väl” är ett kvitto på det.

För Sverige - I tiden, är ett valspråk som ljudat sant för kungafamiljen sedan 70-talet och fortsätter med oförminskad kraft.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons