GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En lidande kyrka i Målilla och Ma'loula

Vandaliseringen av frikyrkan i Målilla är ett angrepp på kristen tro men också det lokala kulturarvet. En del av en ihållande våg av våldsdåd i Sverige som måste stoppas.
Ledare • Publicerad 17 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En glimt av förödelsen i Målilla.
En glimt av förödelsen i Målilla.
Foto: Gerth Thorstensson

När man såg bilderna nyligen kunde man nästan tro att de var från en ärrad krigszon. Måhända någon av de urgamla ortodoxt kristna orterna i Syrien efter Islamiska Statens barbariska härjningar – som Qaraqosh, eller Ma'loula där Jesu språk ännu talas?

Men nej, det är en helt vanlig frikyrka i småländska Målilla, Hultsfreds kommun. Tittar man närmre känns snart de för många svenska kyrkor omisskännliga detaljerna igen: Den enkla men friska interiören, de ljusa trästolarna med mjuka dynor, en framträdande Jesusmålning längst fram. Med den uppenbara skillnaden att allt är vandaliserat.

Både predikstolen och ett kors omkullvält – minst sagt vanhelgande, och en tydlig markering mot den kristna tron och dess budskap – likaså ett piano. Omkullkastade stolar, en pulversläckare som tömts över instrument och elektronik, skadegörelse i kyrkans kök och badrum med sönderslagna speglar och apparater... Och det kunde ha slutat värre; uppenbarligen har gärningsmännen även försökt starta en brand i kyrkolokalen, men misslyckats.

Sorgligt nog är det inte första gången svenska kyrkor drabbas av liknande. Som denna ledarsida uppmärksammade tidigare i år så har under flera år mängder av kyrkor utsatts för olika typer av angrepp. Hundratals gravar har välts på kyrkogårdar, heliga symboler och föremål har skändats, klockstaplar och kyrkobyggnader har utsatts för brandattacker och till och med sprängdåd.

Så sent som i januari detta år kastades brandbomber mot Svenska kyrkan i Spånga i Stockholm. Och i Karlstad utsattes katolska kyrkan för några år sen för något dussin vandaliseringar.

”Ma'loula och Målilla har mer gemensamt än man kan tro.”

Våldsdåden i deras grovhet utgör ett för många medborgare svårförståeligt angrepp mot både kristen tro och samhällets kulturarv.

Förvisso är den aktuella församlingen i fråga en ung sådan, men den bygger på traditioner från två sammanslagna frikyrkor, och betydelsen av frikyrkligheten i stora delar av Småland behöver nog få påminnas om. Frikyrkoförsamlingen i Målilla må vara grundad 2018, men den är en organisk del av det lokala samhällets traderade kulturarv.

Ofta har det varit svårt att veta vilka gärningsmännen i de olika attackerna varit, eller vilka motiv som funnits. Men de sprider oro, och urholkar den trygghet alla bör känna kring att fritt få utöva sin religion – oavsett vilken – och som utgör en väsentlig del av religionsfriheten som ingår i det demokratiska samhällets dna.

Kristendomen är världens mest förföljda religion. De återkommande angreppen och helgerånen gör att omvärldens lidanden kommer lite närmre. Ma'loula och Målilla har mer gemensamt än man kan tro.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer