En god svensk måste inte vara ateist

Nu senast såg vi attityden när det gäller konfessionella friskolor. Till och med i kristdemokraterna är opinionen för religiösa friskolor så svag som 55 procent, medan 31 procent inom det partiet anser att de ska förbjudas. Inom moderaterna är balansen 48 procent för, 43 mot, i borgerligheten totalt 45 procent för och 44 emot. Vi behöver inte gå in på hur det är i vänsterblocket. Detta om vi får tro en undersökning beställd av Dagens Nyheter.
Ledare • Publicerad 17 mars 2010

De extrema ståndpunkterna möter vi i insändare, där religion jämställs med tortyr, häxbål, förtryck och folkförförelse. På ytan kan det finnas referenser till islam, läser man noggrant gäller beskyllningarna även kristendomen. Detta ytterlighetstyckande är ofta illa formulerat men är egentligen bara vulgärvarianten av mer etablerade åsikter. För ungefär ett år sedan skrev exempelvis statsministern en debattartikel där han menade att Sverige för hundra år sedan var vidskepligt eftersom kyrkans inflytande då var större.

I skoldebatten menar kritikerna oftast att religiösa friskolor utestänger barnen från en bredare gemenskap. Det vill säga, de kommer att få fel referensramar för att klara sig i ett huvudsakligen ickereligiöst Sverige. Underförstått är att majoriteten i fall som dessa har rätt att slå fast för en minoritet vad som är rätt och fel. Ja, så uttrycks det inte. Man talar om referensramar och social normbildning. Men i klartext är det vad som menas.

Går vi tillbaka finner vi lite överraskande att det i första hand kristen tro nu hamnar i är samma läge som den var i de första seklerna. Den har blivit en minoritetsuppfattning, som av många lite vagt anses som undergrävande och farlig, eftersom den försvagar lojaliteten mot fastlaga samhällsnormer. Dessa ses som neutrala och frihetsgivande, det en tro erbjuder som bindande och begränsande.

Egentligen är det inte underligt att vi har denna debatt i vårt land. Värdemätningar visar hur de nordiska länderna i dag tillsammans med Baltikum är bland världens mest sekulariserade. Inte så att ateismen i ett slags postsovjetisk tappning har brett ut sig, men svaga kunskaper om trosriktningar över huvud taget har ofta reducerat religionen till en vag och ofokuserad känsla av andlighet, som värjer sig mot de krav på tankereda som etablerade trosriktningar ställer.

Det går naturligtvis att betrakta kristendomens roll från ett helt annat perspektiv som betonar dess betydelse för framväxten av demokratin, solidariteten mellan människor, folkrörelser och medborgarskapstanken över huvud taget. Den hållningen är en viktig stämma i det offentliga samtalet kanske i första hand inte för att övertyga, utan för att säkra den zon av tolerans som religionsutövande behöver.

Och inte minst är perspektiven viktiga i ett mer mångkulturellt och mångreligiöst Sverige. För det är i ett samhälle som visar misstro mot all tro som extremismen på andra kanten växer till, alltså extremislam.

Per Dahl, politisk chefredaktör
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.