GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En budget med mer demokrati

Den M-ledda oppositionen som anklagats för att vara ett hot mot demokratin prioriterar demokratifrågorna i sitt budgetförslag.
Ledare • Publicerad 16 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är några punkter i det budgetförslag som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lägger fram som är av särskilt intresse.

Högsta domstolen i Stockholm. Utredningen om bland annat domstolars själkvständighet prioriteras upp av den m-ledda oppositionen.
Högsta domstolen i Stockholm. Utredningen om bland annat domstolars själkvständighet prioriteras upp av den m-ledda oppositionen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

En spaning är att Moderaterna fick sin skattesänkning, Kristdemokraterna sina satsningar på välfärden och att SD fick, ja ? Möjligen stoppade SD sänkningar av A.kassan. Men utan politikutveckling i sakfrågor har ett parti som SD inte mer att komma med. Det är som att SD är partiet med fyra procent och KD partiet med 20. procent. Det senare fick igenom desto mer. Satsningar på sjukvård, familj och civilsamhälle.

Vad är då facit på på Socialdemokraternas strategi att framställa oppositionen som ett hot mot demokratin. Partiets ledare har återkommande varnat för att Jimmie Åkesson är en Ungerns Victor Orbán och därigenom skapat en bild av att de antidemokratiska åtgärder som drivs igenom i Öst- och Centraleuropa skulle kunna få en motsvarighet i Sverige.

Att Socialdemokraterna också vill se tydligare skydd för domstolar eller för medieföretag är egentligen välkommet. Under år har det varit röster i Moderaterna och de borgerliga partierna som pläderat för tydligare inslag av maktdelning i Sverige mellan politik och juridik.

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lägger ett första budgetförslag är det notabelt att den utredning som pågår om grundlagsförändringar får en större budget. Arbetet med att stärka rättsstat och demokrati prioriteras upp. Och samtidigt får trossamfund mer pengar för att kunna stärka säkerheten vid sina helgedomar. Det betyder att tryggheten kring synagogor men också utanför utsatta moskéer ska förstärkas. Här finns tydliga rättsstats- och minoritetsperspektiv som sänder en tydlig signal om Moderaternas och Kristdemokraternas villkor för att öppna samarbetsdörren till Sverigedemokraterna. Sammantaget rör det sig om 20 miljoner kronor. Symboliska pengar, men symboler är i detta fall avgörande.

Avgående statsminister Stefan Löfven har rimligen aldrig trott på sina egna uttalanden. Och han är lika väl medveten om att socialdemokraterna ända sedan partiet en gång i tiden motsatte sig Lagrådsgranskning av lagförslag inte varit någon större vän av juridiska begränsningar av den politiska makten.

”Det är sant och ska inte förringas att radikala högerpopulistiska ideologin rymmer en annan syn på demokrati och rättsstat.”

Det är sant och ska inte förringas att radikala högerpopulistiska ideologin rymmer en annan syn på demokrati och rättsstat. Politikens makt är större. Det finns en dragning åt att se på ämbetsmän och jurister såsom folkviljans förvanskare. Bara populisterna själva kan enligt detta synsätt tolka den ”äkta” folkviljan.

Det är en demokratisyn som ligger bortom en borgerlig uppfattning, men den ska inte reflexmässigt beskrivas som antidemokratisk. Och även inom högerpopulismen finns extrempunkter, långtifrån varandra.

Men berättelsen om M-ledaren som dörröppnare för mörka krafter och en kristdemokrati som brun kan i varje fall läggas till handlingarna.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.