unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Elflyg är inget att skämmas för

Inrikesflyget kommer att kunna elektrifieras.
Utvecklingen för att ersätta dagens flygplan går snabbt.
Utvecklingen för att ersätta dagens flygplan går snabbt.
Foto: Paul Madej
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tåg är bra, flyg är dåligt – så förenklat har det låtit i den allmänna debatten ett tag. Det har varit sämsta möjliga utgångspunkt. Polariseringen, huvudsakligen driven från tågentusiastiskt håll, har fått alla tåginvesteringar att framstå som miljömässigt fördelaktiga och flyget som hopplöst förlegat.

Meh om Sverige ska vara en ”permanent världsutställning”, som regeringen önskar, blir det orimligt att satsa på existerande tågteknik samtidigt som innovationer inom flyget ignoreras. Det blir dessutom gåtfullt när staten själv, genom Vinnova, har drivit projektet Elektrisk lufttransport i Sverige.

Ett svenskt bolag har nu utvecklat ett eldrivet flygplan som ska kunna tas i drift redan 2025, med plats för nitton passagerare och en räckvidd på 40 mil. Eldriften är inte bara klimatsmart, den är också billigare än konventionell teknik och flyget skulle i princip kunna trafikera andra linjer än dem som idag är kommersiellt gångbara.

Samtidigt kvarstår faktum att klimatnyttan för investeringar i höghastighetståg, den lösning som är tänkt att konkurrera ut inrikesflyget, uppstår först mycket långt fram i tiden. Dessutom innebär höghastighetsbanor storskaliga ingrepp i naturen, medan elektriskt flyg kan använda existerande infrastruktur.

Elflyg är också tystare än konventionellt flyg och kan landa på kortare banor, vilket skulle kunna tillåta mer tätortsnära landningsbanor om viljan finns. Sammantaget kan elflyget innebära ”ett nytt sätt att resa med flyg”, som statliga myndigheten Trafikanalys konstaterade i en rapport förra året. Där slogs det också fast att staten bör överväga sänkt flygskatt och möjlighet att landa på tider då flygplatser idag är stängda för trafik för att stimulera elflyg.

Under senare år har det framstått som att flyg i sig är problemet. Begreppet flygskam har letat sig in i gängse språkbruk. Inrikesflyget har, trots att det orsakar en försvinnande liten del av Sveriges koldioxidutsläpp, kommit att framstå som ett betydande miljöproblem medan tåg som körs på fossil diesel har betraktats som miljövänliga. Detta sätt att ställa transportslag mot varandra är orimligt redan idag, och kommer inom en snar framtid att vara helt irrelevant.

Läs mer

Högsby

Länet: Bilist tappade släp – orsakade tågstopp

Vid 18-tiden på fredagen passerade en bilist med släp över järnvägsspåret mellan Berga och Blomstermåla. I samband med det lossnade släpet från bilen. Det fortsatte sedan in i en bom. Enligt räddningstjänsten ska även en lampa ha körts sönder.

Lena Einhorn verkar vilja rädda det judiska folkets bibliska historia, snarare än att bidra till en vettig vetenskaplig diskussion.

Kultur

Lena Einhorn kokar soppa på en spik i sin nya bok

Författaren letar efter sanningen mellan raderna men det står inget där, skriver en skeptisk Mikael R Karlsson.

Kultur

Viktig bok inifrån en svartsjuk och sexgalen pojkväns huvud

Boken ”Närmanden” skulle kunna ge tonårskillar verktyg för att reflektera kring sin sexualitet.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Donia Saleh

Kultur

Boklistan: Debutroman om systerskap går upp i topp

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.