Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dra tillbaka de antisemitiska läroböckerna

De antisemitiska böckerna kan vara toppen på ett isberg.
Skolböcker i ett klassrum. I Östhammar har de upptäckts att läroböcker på persiska innehållit antisemitiska skrivelser.
Skolböcker i ett klassrum. I Östhammar har de upptäckts att läroböcker på persiska innehållit antisemitiska skrivelser.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en skola i Östhammar blev skolpersonalen bestört när det visade sig att deras läroböcker på persiska innehöll såväl antisemitiska som islamistiska skrivelser. Den som först anade oråd var en enhetschef på kommunens modersmålsenhet. På illustrationerna i läroböckerna förekom Ayatollah Khomeini, vapen och soldater. Enhetschefen tog kontakt med en vän som kunde persiska och de träffades för att se över böckerna. Vännen som kände igen titlarna reagerade instinktivt.

I böckerna förekommer citat av Khomeini med starkt islamistiska inslag som “Om alla kulturer följer islamisk kultur och alla grupper blir muslimer, då kan ingen skada oss.” I en annan bok fanns uppmaningar om att gå in i “kampen mot judarna”, och staten Israel refereras till som Satan.

Själva innehållet i sig är skäl att uppröras. Det som är anmärkningsvärt är att det i dagsläget går det inte att säga i vilken utsträckning böckerna finns i Sverige. De har dock funnits i olika sortiment för läroböcker i många år. Sannolikt har de alltså förekommit, och förekommer kanske fortfarande, på andra skolor än den i Östhammar.

Efter upptäckten slog kommunen larm till distributören Läromedia som direkt spärrade böckerna för vidare beställningar. Pär Larsson på företaget säger att de inte har kunskapen vad som står i alla deras böckerna, eftersom de inte kan språken.

Läromedias leverantör i sin tur, Khayyem Books, är en göteborgsbaserad bokaffär som importerar många skolböcker som svenska skolor efterfrågar. Där går det fortfarande att köpa de antisemitiska läroböckerna. Fram tills alldeles nyligen fanns de också i ett sortiment för att läromedelsnätverk som levererade till 13 skolor i Västsverige.

Det behövs en genomlysning av vilka skolor som köpt in och använder dessa läroböcker i sin undervisning. Att utbildningsminister Anna Ekström (S) kritiserat förekomsten av böckerna är bra – men inte tillräckligt. Det måste klargöras om de antisemitiska läroböckerna i Östhammar är toppen av ett isberg. Det är inte svårare än att undersöka hur många sådana här böcker som finns i omlopp på svenska skolor, och sedan se till att de omedelbart dras tillbaka.

Läs mer