Annons

Djupt rotad radikalpopulism

I Ekots partiledarintervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson demonstreras åter varför det vore olämpligt med partiet i regering.
Ledare • Publicerad 16 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Åkessons syn att Moderaterna och Kristdemokraterna har ”förstört Sverige” är djupt orättvis, och inger inte förtroende.
Åkessons syn att Moderaterna och Kristdemokraterna har ”förstört Sverige” är djupt orättvis, och inger inte förtroende.Foto: Johan Nilsson/TT

En förutsättning för att Sverigedemokraternas deltagande i det moderatledda regeringsunderlaget ska tolereras är partiets successiva reformarbete. Natomotståndarna blev Natoanhängare. Swexit-hållningen har övergetts. Det förflutna bearbetas.

Att en tredjedel av grundarna hade nazistisk bakgrund slogs fast i vitboken tidigare denna sommar. Partiets rötter kan inte viftas undan. Att partiledningen haft märkbart svårt att hantera detta är beklämmande. Bristen på politisk erfarenhet och statsmannamässighet är inte de enda anledningarna till varför partiet inte kan ingå i en moderatledd regering.

”Reinfeldt I är den regering som fått högst betyg av väljarna sedan Valforskningsprogrammets mätningar startade 1979.”
Annons

En ambition Åkesson dock fortfarande ger uttryck för, senast i Ekots partiledarintervju. Detta samtidigt som han gav uttryck för partiets radikalpopulistiska dna då han inte bara i sak kritiserade en politisk position, utan gick så långt att kalla regeringen Reinfeldt för ”den värsta regeringen vi haft i modern tid”, samt att Moderaterna och Kristdemokraterna i decennier ”i högsta grad” har ”förstört Sverige.”

En anmärkningsvärd syn på de partier han vill ge regeringsförtroendet. Och en orättvis bedömning av Reinfeldteran. Reinfeldt I är den regering som fått högst betyg av väljarna sedan Valforskningsprogrammets mätningar startade 1979. Reinfeldt var också den mest omtyckta statsministern. Åkesson ger uttryck för en radikalpopulistisk retorik faktiskt gränsande till brölet om landsförrädare.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons