Det vilda är inget att leka med

På Kolmårdens djurpark har man hastigt ändrat sina rutiner kring mänskligt umgänge med vargar efter den tragiska dödsolyckan härom dagen då en 30-årig, kvinnlig djurskötare dödades av en vargflock.
Ledare • Publicerad 21 juni 2012

Det var första gången på nästan 200 år som en människa dödades av varg i Sverige. Statistiskt sett är vargar med andra ord inte särskilt farliga för människor, de är exempelvis långt ofarligare än hästar som varje år skadar 6 000 barn i Sverige och dödar fyra personer.

Därmed inte sagt att vargen är ofarlig. Dödsolyckan på Kolmården tycks ha fått många att vakna upp och inse att vilda djur fortfarande är vilda. Människans slutgiltiga underkuvande av naturen är ännu inte inne. Boende i glesbygd som fruktar för boskap och husdjur sedan vargen ryckt närmre har känt till detta sedan länge, men för den från landsbygdens realiteter alienerade storstadsbefolkningen blev dödsfallet en väckarklocka.

Man kan fråga sig vilken naiv grundinställning som präglat Kolmårdens verksamhet med vargar. Att låta personalen umgås ensamma i timmar med en flock vargar i ett hägn som saknar kameraövervakning förefaller mer än lovligt riskabelt. Inte minst i ljuset av de senaste årens rovdjursrelaterade olyckor i djurparker, bland annat just Kolmården där flera besökare attackerats av vargar.

Extra intressant blir det sedan Kolmårdens rovdjursexperter framkastat hypotesen att det faktum att djurskötaren ifråga var kvinna, kunde ha triggat i gång attacken från den åttahövdade vargflocken enbart bestående av hannar. Som alltid rasar prydligt tillrättalagda genusteorier när de ställs mot den biologiska verkligheten.

Hur som helst ställer den ökande rovdjursstammen allt högre krav på en ansvarstagande viltvård. Skogsbruket har medfört en explosionsartat ökning av älgstammen som kring förra sekelskiftet var i det närmaste utrotad i Sverige. Detta överflöd av bytesdjur har i sin tur medfört en markant ökning av rovdjursstammarna, där vargen är den mest kontroversiella.

Precis som jakt är helt nödvändigt för att hålla älgstammen på rimliga nivåer kommer skyddsjakt på rovdjur att fylla en allt viktigare funktion framöver. Dels för att hålla rovdjursstammarna på en sådan nivå att de inte utgör hot mot folk och fä, dels för att lära dem att hålla sig borta från människor. Det är en ordning alla vinner på, men då måste vi våga göra upp med den sentimentala inställning som präglar den infekterade debatten om skyddsjakt på rovdjur i dag.

LAJ

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.