Det slutade i ett dike på Gärdet

Ledare • Publicerad 8 maj 2003

Ju mer man på onsdagen hörde i radio om radio desto mer längtade man tillbaka till Olof Rydbeck. Med denne stränge ämbetsman som chef kännetecknades svensk radio en integritet och kreativitet som sannolikt sedan mest gått utför. Rydbeck uppfattades nog ibland som stel inom Sveriges Radio. Men utåt var han en omutlig klippa och garant för självständighet.

Så särskilt mycket marknadstänkande blev det nog inte i Sveriges radio då. Men en person som Tage Danielsson tillsattes som chef för radiounderhållningen. I dag ska Sveriges radio leka aktiebolag. En ny Danielsson är svår att finna i chefsbesättningen.

När detta skrivs hörs ur radion en sparkad styrelseordförande vid namn Marika Ehrenkrona. Ur den dikessörja av kommersialism och politisering hon nu hamnat i söker hon försvara sig och haveriet.

Ur datorn hörs skönt flödande Brahmsmusik digitalt sänd från en ideell station i Raleigh i North Carolina. Då och då väjdar en hallåman om bidrag, som kan sändas över internet. Ju slabbigare brottningen hörs från SR, desto mer harmoniskt ljuder stråkarna från datorn.

Är det en bild av public services villkor i dag och i framtiden? När ska kvalitet och ickekommersiella mål befria sig från partipolitikens grimma?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.