1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det krävs mer sammanhållning och mindre klimatpolitik

Ett EU där länder avfolkas och blir fattigare har misslyckats.
Väljare i nya medlemsländer anser inte att Europaparlamentet ska prioritera klimatpolitik.
Foto: Marc DOSSMANN, Europaparlamentet

Det har fallit ett kompetensregn över Sverige, men inte på det sätt som utlovades. Utbildningsnivån bland asylsökande är lägre än vad som förespeglades. Utbildningsnivån bland invandrare från andra EU-länder är däremot påfallande hög.

2017 fanns i Sverige drygt 146 000 invånare från övriga länder inom EU (exklusive de nordiska); 45 procent av dessa hade en eftergymnasial utbildning som var tre år eller längre. Högutbildade från andra EU-länder kommer dessutom i arbete i betydligt högre grad än högutbildade från Asien eller Afrika.

För Sverige är detta en vinstlott. De högutbildade européerna utför arbeten som annars inte hade blivit utförda. De betalar skatt. Och eftersom de redan har en utbildning som inte behöver valideras när de kommer, sparar Sverige stora pengar på utbildningsväsendet. Den internationella flyttfirman Movinga beräknar att Sverige genom inflyttad EU-arbetskraft på områden som sjukvård, utbildning och forskning har tillgodogjort sig akademisk utbildning som annars hade kostat 30 miljarder kronor att anordna. Inget annat litet land har sparat så mycket pengar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men den omvända bilden i invandrarnas hemländer är naturligtvis en pågående brain drain. Utvandringen från i synnerhet nya medlemsländer innebär minskande skatteintäkter, försämrad tillgång till exempelvis sjukvård och en ohållbar befolkningsstruktur. Det stora EU-löftet om välstånd för alla sviks.

Det logiska hade varit att försöka motverka trenden genom investeringar. Istället sker det motsatta. Sammanhållning, ekonomisk utveckling och stöd till utsatta regioner prioriteras ner. Klimatpolitik prioriteras upp.

Men här läggs grunden till en bitter konflikt inom EU. I en ny opinionsmätning framgår att unionen är delad i synen på hur Europaparlamentet ska förhålla sig till klimatfrågan. Svenska väljare prioriterar frågan högst. Samtliga nya medlemsländer ligger under genomsnittet. Även i Grekland prioriteras klimatet av få.

Här krävs respekt och omdöme från svensk sida. Företrädare för ett land som har tjänat stort på fattigare länders utbildningssystem kan inte sedan med trovärdighet hävda att medel ska styras om från dessa länders utveckling till klimatpolitik.

Läs mer

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”