Det är inte friskolornas fel att systemen är dyra!
Den 22 april skrev vi på Barometern-OT:s ledarredaktion en text om den studie som Skolverket då i dagarna publicerat - den bekräftade att skolreformen som genomfördes för tio år sedan i stora delar varit lyckad.
?Nu kommer säkert socialdemokraterna att antingen fortsätta att betona vilken usel skolreform som borgarna genomförde. Eller så smått ta åt sig äran för att det fungerar. Endera metoden lär vi se inom kort? skrev vi då. Men nu är det inte bara socialdemokratin som slår tillbaka - utan även Sveriges television, i Dokument Utifrån, producerad i tandem med den LO-undersökning som omskrevs i går på DN debatt. Tv-programmet visades igår kväll. Det är så begrepp som statstelevision får sin näring!
I gårdagens på flera vis anmärkningsvärda debattartikel, tillkommen via ett uppseendeväckande samarbete, finns ett flertal märkliga resonemang. I synnerhet en mening kan ses som nyckeln till hela det socialdemokratiska tänkandet i skolreformsdebatten.
?Kommunerna behöver därför ge de kommunala skolorna mer resurser per elev om de ska kunna ge en lika bra undervisning som friskolorna.? Läs gärna den meningen två gånger och fundera på vad den säger. Inte nog med att LO:s utredningschef Irene Wennemo och LO-ekonomen Anna Fransson uppenbarligen skulle vara beredda att offra elevers möjlighet att få bättre utbildning på socialdemokratins altare. Genom citatet ?En liten grupp friskoleentusiaster (...) bör inte få styra utformningen av skolpolitiken? visar de dessutom att de inte drar sig för osanna argument. Friskolereformen, visade Skolverket häromveckan, innebär att fyrtio procent av föräldrarna har gjort ett aktivt val till sina barn. Hela åttio procent är nöjda med valet!
Detta handlar inte om ?en liten grupp?!
Den typen av retorik visar bara hur gärna socialdemokraterna håller kvar vid bilden av friskolan som ett fenomen för eliten. Tankegodset i debattartikeln andas förstås också att det är socialdemokratins och kommunens värderingar som är bäst för barnen. Som skräckexempel och motsats lyfter man fram ?auktoritära och religiösa skolor? samt ?diskussionen om de muslimska friskolorna?. Sådana argument är smutsiga. Det går givetvis inte att dra alla muslimska, ?religiösa? skolor över en kam.
Debattartikelns huvudtes bygger på att kommunerna drivits in i en kostnadsspiral på grund av skolreformen. Därför är friskolorna uppenbarligen dåliga. Men friskolorna kan knappast klandras för felkonstruerade system. Trots det verkar inte tanken att man kan reformera systemet för att komma ur detta, slå varken Irene Wennemo och Anna Fransson.
Håll tassarna borta från friskolan! Fyrtio procent av föräldrarna väljer att välja.
Och i andra sammanhang räcker ju fyrtio procent uppenbarligen till för att det år ut och år in ska räknas som en majoritet av svenskarna!