Deras sak är också vår
Detta faktum har lett till en intressant debatt initierat av professor Bo Rothstein om politisk legitimitet. Det är inte möjlighet till representation och majoritet som är förklaringen till förtroendet för staten. Men Rothstein söker förklaringar i hur gruppen behandlats av staten och förvaltningen och finner att likabehandling och frånvaron av diskriminering är orsaken till minoritetens starka tilltro till det finska politiska systemet.
Finland har länge bejakat det svenska och det finska arvet. Mångfald och pluralism är en naturlig del av samhället. Ta bara en sådan sak som att man på den östra sidan av Östersjön också har en ortodox statskyrka. Så påminns man om åren som ryskt storfürstendöme, men kanske ännu mer om att det länge funnits ortodoxa kristna i Karelen.
I dagarna ges emellertid en annan bild av Finlandsvenskarnas ställning i det som en gång kallades östra rikshalvan. För en kort tid sedan uppmärksammades hur flera mediechefer hotats, alla kvinnor. Säkerhetspolisen talade om att hoten kom från en enskild person. Men de ingår samtidigt i ett större mönster. Påminnelser om de historiska banden med Sverige tycks provocera och tvåspråkigheten är under tryck.
Vinterns dokumentärserie "Finland är svenskt" gav upphov till näthat och trakasserier mot programledaren Juhani Seppänen. Hans insats bestod främst i att myter och felaktiga föreställningar om landet på båda sidor av Östersjön falsifierades. Finland var aldrig någon svensk koloni, och kungamakten i Stockholm inga ockupanter. Både Sverige och Finland har sitt ursprung i det historiska Konungariket Sverige. Något kanske att lägga mer kraft på också i Sverige? Det är alltid lika pinsamt att höra att Finlandssvenskar så ofta får frågan varför det talar så bra svenska.
Till bilden hör också Sannfinländarna, det populistiska partiet, som lyft fram språkstriden vid sidan av anspelat på konflikten mellan centrum och periferi. En historielös finsk nationalism tycks mejslas fram som exkluderar en historisk del av den egna befolkningen.
Och till detta kommer just det som Bo Rothstein fokuserar på. Ska minoriteter känna förtroende för det politiska systemet förutsätts likabehandling. Sydsvenskas Heidi Avellan uppmärksammade nyligen hur just politiska beslut slår mot finlandssvenskarna, det handlar om tingsrättsdöden och nedläggning av ett svenskspråkigt BB. Känslan av att vara förfördelad ökar.
Dern övriga världen har haft mycket att lära av den finländska minoritetspolitiken. Hoppas att det förblir så.