Den stora pensionsbluffen
Det är naturligtvis inte möjligt. I själva verket ska dagens löntagare betala mer till dem som redan gått i pension för att sedan själva få lägre pension. Det är naturligtvis inte rimligt.
Helt uppenbart finns det stora grupper i Sverige som har mycket låga pensioner. Här vore det välkommet om också pensionärerna får ytterligare sänkt skatt. Det är också tänkbart att diskutera att justera effekterna av bromsen, går fluktuationerna att jämna ut något?
Lågkonjunkturen och en allmän kritik av premiepensionssystemet har nu fått pensionärsorganisationer att ställa krav på något som liknar ett avskaffande av hela pensionssystemet. Socialdemokraterna ser en möjlig valfråga och talar också om stora förändringar. När börsen gått dåligt under några år kritiseras premiepensionen. När konjunkturen pekat nedåt kritiseras bromsen. Det är kritik baserad på kortsiktighet vad gäller ett system som måste vara långsiktigt hållbart. Ty om dagens pensionärer upplever sig som förlorare är osäkerheten för morgondagens pensionärer mycket stor. De demografiska utmaningarna lär betyda högre pensionsålder. Till detta kommer något som uppmärksammats i Ekonomisk debatt av professorn vid Linnéuniversitetet Jan Ekberg att stora grupper, bland annat nya svenskar, med få arbetade år, kommer att få mycket låga pensioner. Det är i framtiden systemets hållbarhet kommer att prövas.
Avskaffas bromsen blir utbetalningarna större än inbetalningarna. Kassakistan börjar läcka. Hur pensionärsorganisationerna ska få plus och minus att gå i hop på den punkten är obegripligt.
Men huvudnumret är premiepensionen, den ska avskaffa s och föras in i inkomstpensionen, enligt förslaget. Det låter ju enkelt, som att pengarna från två olika kassaskåp läggs i en större kista. Socialdemokraterna driver också på i pensionsgruppen för att?sänka premiepensionens andel av den allmänna pensionen. Ingen talar om hur det skulle påverka dem som garanterar att det finns pensioner att?betala ut, nämligen dagens löntagare.
I själva verket är det fråga om en förmögenhetsöverföring från dagens löntagare till dagens pensionärer. Premiepensionen är öronmärkt för den enskilde. Det är ett framtida eget sparande som pensionärsorganisationerna vill föra över till den gemensamma potten. Det får stora tekniska konsekvenser när ett framtida sparande omvandlas till pensionsrätter. Nationalekonomen vid Ratio, Mattias Lundbäck, visar att den som lämnar arbetslivet 2050 kan få 10 procent lägre i pension. Kanske är det allra märkligaste att när dylika förslag presenteras så ställs aldrig frågan om vem det är som ska betala.