Annons

Den breda mitten lunkar på

Centerpartiet behöver fortfarande gå igenom processen att acceptera riksdagens parlamentariska realiteter.
Ledare • Publicerad 11 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centerpartiets valberedning nominerade den för många okände Muharrem Demirok (C) till ny partiledare.
Centerpartiets valberedning nominerade den för många okände Muharrem Demirok (C) till ny partiledare.Foto: Anders Wiklund/TT

Så blev det alltså till slut Muharrem Demirok, doldisen som få utanför Centerpartiet hade koll på, som av valberedningen fick nomineringen till att efterträda Annie Lööf. Lokalpolitikern från Linköping som nyss kommit in i riksdagen.

Att välja en partiledare som inte har någon tidigare riksdagspolitisk erfarenhet vore vågat. Dels med tanke på hela den inskolningsprocess som varje ny riksdagsledamot behöver gå igenom för att lära sig hur det parlamentariska arbetet konkret fungerar ”på golvet”, bortom de fina principer man kan läsa om i partipolitiska principprogram eller i gamla tänkares politiska skrifter. Men också för att vederbörande inte kommer ha hunnit etablera sig i riksdagen ordentligt, bygga nätverk, lärt sig navigera det stormiga hav som de parlamentariska realiteterna kan innebära.

Annons

Det är ingen slump att partier oftast känner sig tryggast med att välja veteraner som redan kan det rikspolitiska hantverket. Men att välja en nykomling i riksdagen till partiledare hade förvisso inte varit helt utan motstycke; när Kristdemokraterna valde Ebba Busch till partiledare 2015 satt hon inte ens i riksdagen.

Om valberedningen får som den vill blir det alltså varken den på förhand tippade Elisabeth Thand Ringqvist eller den erfarne riksdagsledamoten Daniel Bäckström som tar över rodret.

Thand Ringqvist har kommit att förknippas allt för mycket med Lööfs linje, en renodlad fortsättning partiets företagsprofil, kamp för klimat och mot konservatism och auktoritära tendenser. Med tanke på partiets tapp på landsbygden i det senaste riksdagsvalet skulle ett sådant val av en partiledare som uppfattas som ”mer av samma vara” vara riskabelt. Anklagelser om att hon smutskastat en av konkurrenterna gjorde inte hennes chanser bättre i en tid då polariseringen på sociala medier ständigt når nya höjder. I synnerhet inte i ett parti där det så ofta talats om vikten av anständighet.

”Att välja en partiledare som inte har någon tidigare riksdagspolitisk erfarenhet vore vågat.”

Bäckström hade däremot med sin landsbygdsprofil och sitt engagemang för försvar, hembygd, jakt och kyrka passat in som hand i handske både sett till många av de politiska frågor som är på tapeten i samhället just nu och sett till partiets behov av att anknyta mer till sitt historiska dna för att vinna tillbaka förlorade väljare på landsbygden. Men att han inte kunde svara ett omedelbart ja på frågan om han skulle gå ”längst fram i Pridetåget” ledde till en orättvis medial hudflängning och än i dag tar Centerns ungdomsförbund avstånd från honom – trots att han står bakom partiets politik.

Demirok har signalerat om att lägga om delar av partiets nuvarande politik. Under pressträffen konstaterade Demirok att partiet ”hamnat på fel plats” i fråga om skolvinster, och att det är dags att sätta ”hårt mot hårt” gentemot gängen.

Men samtidigt vidhåller han Lööfs linje om att inte förhandla med Vänstern eller Sverigedemokraterna. Han vill alltså framstå som ett slags kompromisskandidat som ska tilltala flera olika politiska läger.

Men om han väljs står partiet fortfarande inför den process som flera andra partier redan gått igenom – att acceptera de nya parlamentariska realiteterna. Något som dock knappast kommer ske under Demirok, som var snabb med att kritisera den borgerliga regeringen under pressträffen. Det kan mycket väl bli så att hans ledning blir ett interimstyre, något av en motsvarighet till Nyamko Sabuni (L) och Anna Kinberg Batra (M). Ännu håller Centern distansen till sina forna Allianskollegor.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons