GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den breda högern är den nya mitten

Den politiska polariseringen medför att politiska kommentatorer ser ut som frågetecken när Ulf Kristersson betonar samarbetet med Socialdemokraterna i Natoprocessen.
Ledare • Publicerad 19 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Blivande statsministern Ulf Kristersson gav inte många svar efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén under måndagen, annat än att S-regeringens chefsförhandlare med Nato, Oscar Stenström, får sitta kvar även efter ett regeringsskifte.

Hade Stenström bytts ut hade det sannolikt utbrutit protester. Det kunde ha skapat osäkerheter i Finland som ansöker tillsammans med Sverige och i Ankara som gör sitt yttersta för att pressa Sverige. Nu togs beskedet istället emot med förvåning.

Höger och mitten på samma gång.
Höger och mitten på samma gång.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visst visar Kristerssons nedskruvade tonläge, hans varma ord till Magdalena Andersson på valnatten och ett budskap om att ”ena” och inte ”splittra” på en medvetenhet och en vilja att återintroducera statskonsten i svensk politik. Men kommentarer präglade av överraskning indikerar också att den rödgröna bilden av det kommande regeringsunderlaget fått en bredare spridning. Det förväntas att de ”blåbruna”, de ”högerkonservativa” eller som det sades i SVT under måndagen ”fyra partier på högerkanten” ska polarisera landet och vända riksdagen ryggen. I det perspektivet möts Kristerssons betoning av kontinuitet och samsyn i Natofrågan med förvåning.

Det är naturligt att tuffa och kritiska frågor ställs framför allt till Sverigedemokraterna. Men den som vill få en vägledning om den kommande regeringens riktning bör ta en titt på den budget som vann riksdagens förtroende i vintras.

”Men den som vill få en vägledning om den kommande regeringens riktning bör ta en titt på den budget som vann riksdagens förtroende i vintras.”

Inte minst fanns där en tydlig signal om att stärka det som omtalas i termer av liberal demokrati. Det vill säga bland ett starkare skydd för domstolars självständighet. Den pågående grundlagsutredningen fick ökade resurser för att klara sitt uppdrag. Och anslaget till skydd av religiösa byggnader ökade också något som berör landets religiösa minoriteter. Läs säkerheten i synagogor och moskéer.

Det är möjligt att SD:s ledning av strategiska och taktiska skäl inte lyft fram dessa överenskommelser inför medlemmar och väljare. Budgeten var på det hela taget också en skapelse av moderata och kristdemokratiska förhandlare. Men partiet accepterade denna mer än symboliska inriktning på stärkt rättsstat och minoritetsskydd. De som varnat för folkstyrets sammanbrott i samband med SD-inflytande har uppenbarligen inte tagit del av de att de faktiska besluten i riksdagen stärkt den liberala demokratin.

Till bilden hör också att beskrivningen ”höger” på den kommande regeringen är sann om den kontrasteras med vänsteralternativet. Men den är långt ifrån fullt relevant i ett historiskt eller ideologiskt perspektiv, även om Liberalerna skulle hamna utanför regeringen vilket inte är det mest sannolika utfallet.

Satsningar på försvar, polis och ambitionen att minska migrationen är inte per definition höger. Om höger definieras i termer av konservatism brukar Kristdemokrater också invända att partiet rymmer en annan idétradition med en mer optimistisk syn på människan där hennes en skapande förmåga understryks. Om moderater betonar ”marknaden” talar kristdemokrater om den sociala marknadsekonomin.

Åter till budgeten i vintras. Temat vid sidan av insatser mot dödsskjutningar och förstärkning av försvaret var den kristdemokratiska sjukvårdsprofilen.

Det är kanske ingen slump att vänsterns högerspöke ändrat karaktär. Med en mer socialt engagerat borgerlighet och förflyttning av mitten högerut är det svårare att skrämmas med moderater och kristdemokrater. Då får kritiska - och relevanta frågor - om SD istället multipliceras i kvadrat för att medborgarna ska skrämmas.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.