Annons

Demokratin dör i det tysta

Hela Sverige kan lära något av händelserna i Botkyrka.
Ledare • Publicerad 21 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kommunpolitiker har synts tillsammans med en ledare för Grå vargarna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Just när vi trodde att cirkusen i Botkyrka packat ihop för säsongen bjöds vi på ett spektakulärt extranummer. Stockholmskommunen som figurerat i nationell media i flera månader har kommit att bli en symbol för hur Sveriges demokratiska institutioner successivt infiltreras av kriminell verksamhet.

Följande har hänt: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) röstades för en tid sedan bort från sin post under kuppartade former. Östlin, som gjort sig känd för sina hårda tag mot buset, hade stängt ner ett antal ABP-drivna fritidsgårdar och klubbar, då de frekventerats av gängkriminella.

Annons

Under omröstningen närvarade flera personer med kopplingar till den gängkriminella miljön, däribland det ökända Vårbynätverket. Dessutom fanns deras släktingar och vänner på plats, där flera påpassligt nog blivit medlemmar i S i fjol.

I helgen röstades en ny S-ledare fram i Botkyrka, Emanuel Ksiazkiewicz, som också blir kommunstyrelsens ordförande. Inför årsmötet nekades 98 personer från att gå med i partiet. Samtidigt har det cirkulerat ett sms med okänd avsändare, med ett löfte om att den som går med i partiet och röstar på Östlin ska få sitt medlemskap betalt.

”Resten av Sverige bör se på Botkyrka som ett varnande exempel.”

Visst tror man att det inte kan bli värre? I så fall, håll i er: ledande kommunpolitiker i Botkyrka har deltagit vid en tillställning där bland annat ledaren för Grå vargarnas svenska avdelning, Sinan Atak, var inbjuden.

Magasinet Kvartal har tagit del av ett filmklipp från tillställningen, 50-årsfirandet av Botkyrka turkiska kulturförening. Där syns Ebba Östlin och en moderat kommunpolitiker tillsammans med Atak, som kommit dit i sällskap av Turkiets ambassadör och ordförande för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation UID. Den sistnämnde anses vara drivande i Erdoğans kartläggning av oppositionella turkar i Sverige.

Grå vargarna är en turkisk ultranationalistisk och nyfascistisk organisation. I Frankrike förbjöds den 2020 efter att dess företrädare vandaliserat ett minnesmonument för det armeniska folkmordet. Och i Sverige har organisationen haft sin beskärda del av skandaler. 2016 tvingades den miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan avgå efter att det framkommit att han varit på middag med deras Sverigeledare.

Resten av Sverige bör se på Botkyrka som ett varnande exempel. Företrädare för våra demokratiska institutioner har varit naiva inför krafterna som vill vårt samhälle illa. Därför har såväl gängkriminella som turkiska nyfascister obekymrat kunna flörta in sig i våra möteslokaler.

I dag får skjutningar och sprängdåd mycket plats i media. Även om dessa brott är allvarliga och brutala, bör vi minst lika aktivt hålla koll på de lite mindre blodiga incidenterna. När demokratin eroderas i det tysta hörs inte dess fienders stämma förrän det är för sent.

Margareta BarabashSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons