GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Demokratin bör värnas med handling

Det vore önskvärt att alla kommuner, även Oskarshamn, tar fram en plan mot våldsbejakande extremism.
Ledare • Publicerad 30 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Medborgarna i Oskarshamn förtjänar, likt övriga boende i Kalmar län, en plan mot extremism.
Medborgarna i Oskarshamn förtjänar, likt övriga boende i Kalmar län, en plan mot extremism.Foto: Jan Brunby

När framtida generationer en dag skriver historien om vår tid, kommer de terrorbrott, skolskjutningar, och hedersvåldet som drabbade västvärlden under decennierna efter millennieskiftet att vara en given del av bilden. Så även i Sverige.

På ett sätt som många under 90-talet inte kunde ana har extremismen kommit att bli ett återkommande gissel som samhället måste vara beredd på; något att stålsätta sig mot.

Att den dåvarande rödgröna regeringen, Löfvens första, därför under 2016 sjösatte en nationell strategi mot våldsbejakande extremism var mycket välkommet – om än i senaste laget. I den strategin ingår att samtliga Sveriges kommuner bör ta fram lokalt anpassade planer mot våldsbejakande extremism.

Men som en granskning i DN påvisat saknar ännu, hela fem och ett halvt år senare, ungefär en fjärdedel av alla kommuner fortfarande en plan mot extremism. Bland de planlösa kommunerna ingår Oskarshamn, som enligt granskningen hör till de kommuner som varken har någon fastslagen plan, någon samordnare, eller ens aktivt undersöker hur de lokala problemen på området ser ut. Något man är ensamt om bland kommuner i Kalmar län.

En annan kommun som saknade en sådan plan var skånska Eslöv – som i somras drabbades av en skolskjutning med politiskt extremistiska förtecken.

”I våras undertecknade samtliga kommuner inom Kalmar län en uppmärksammad deklaration för en stark demokrati.”

Det går naturligtvis att ha förståelse för att vissa – läs mindre – kommuner möjligen kan ha svårare än andra att ta fram en sådan plan. Eller att det akuta behovet varierar från kommun till kommun, beroende på lokala omständigheter.

Men det är inte en anledning att försumma i vad som i grund och botten är en samhällsnödvändig insats för att både skydda demokratin, värna människors liv, och motverka extremismens tillväxt.

Till saken hör förvisso att det finns en kritik, som är värd att ta på allvar, om det problematiska med att föra över kompetenser till kommunerna. Senast i oktober poängterande Sveriges kommuner och regioner i ett remissvar till regeringen att ett utredningsförslag om att lagstifta om kommuners brottsförebyggande arbete inte skulle vara hjälpsamt. Förslaget anses för långtgående och detaljreglerat, och kostnaderna skulle behöva utredas mer.

Samtidigt är det ett faktum att majoriteten av kommunerna ändå uppenbarligen har förmått att ta fram planer mot våldsbejakande extremism.

I våras undertecknade samtliga kommuner inom Kalmar län en uppmärksammad deklaration för en stark demokrati, med anledning av det svenska hundraårsminnet för lika rösträtt. I den fastslår man att man tar avstånd från extremism. Det vore inte mycket begärt att ett sådant avståndstagande från extremism också motsvaras av ett aktivt arbete mot detsamma. Annars blir de fina orden inget annat än just ord.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.