GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: De vill hindra oss att berätta sanningen

De allvarliga hoten mot en reporter från Sveriges Radio i Kalmar på jobb i Norrliden bekräftar bilden av att pressfriheten begränsas i områden av utsatt karaktär.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
De som hotar journalister i Norrliden vill hindra befolkningen från att berätta hur läget är.
De som hotar journalister i Norrliden vill hindra befolkningen från att berätta hur läget är.
Foto: Mats Holmertz

”Sveriges Radio i Kalmar ska sprängas”, om det journalistiska arbetet i området fortsätter. Det var budskapet från maskerade män i bostadsområdet Norrliden i Kalmar till en reporter från Sveriges Radio P4.

Hoten mot journalister i områden som brukar beskrivas i termer av utanförskap, miljonprogram eller utsatta blir allt mer frekventa och utgör ett av de allra största hoten mot den faktiska pressfriheten i Sverige.

Journalister ses inte längre som neutrala aktörer utan som tillhöriga ”makten” i likhet med polis, ordningsvakter och till och med många gånger räddningstjänsten. De kriminella aktörerna gör sitt för att områdenas invånare inte ska tala med medier. Därmed finns det fog för att säga att det finns en omfattande underrapportering om oron för gäng eller kriminalitet i bostadsområdena. Hoten mot journalister syftar till att stoppa de utsatta invånarna från att höja sina röster mot våldet, hederskulturen eller drogförsäljningen. Gängen hindrar också medier från att rapportera om annat än kriminalitet och rädslor vilket förstärker maktanalysens bild av områdena som stigmatiserade.

”Journalistiken ger utsatta en röst och uppmärksammar samhällsproblem, såsom utanförskap och vardagen för brottsoffer.”

Så kan det åter understrykas vilket värde journalistiken har. Journalistiken ger utsatta en röst och uppmärksammar samhällsproblem, såsom utanförskap och vardagen för brottsoffer. Utestängandet av journalistik från hushåll som på det hela taget redan är tidningslösa är således ett samhällsproblem.

Man ska vara försiktig med att ropa på förstärkt rättsligt skydd för särskilt utvalda yrkesgrupper.I januari kommer också en utredning som lär föreslå ökat skydd för journalister. I förlängningen ligger att etablerade grupper - politiker, journalister och tjänstemän – skyddas medan de mest utsatta - lärare, personal i butiker eller boende i förorter – exkluderas.

Det är kanske heller inte taktiskt sätt det bästa att som SVT nyheters programchef Charlotta Friborg kritisera en friande dom i Göteborgs tingsrätt gällande en kvinna som åtalats för hot mot en känd programledare. Domare i högre instans brukar inte uppskatta att bli instruerade om hur de ska döma och mediebolag bör inte bidra till att urholka förtroendet för domstolarna. Om inte åklagaren driver fallet vidare till hovrätten vilket är brukligt om nämndemännens röster blev utslagsgivandet för avgörandet, kan SVT för övrigt göra det av egen kraft.

När gärningsmannen bakom hot mot en ledarskribent på Aftonbladet nyligen dömdes till villkorlig dom och böter på 2000 kronor står det dock klart att påföljderna för hoten måste diskuteras, även om tingsrätten markerade att en ”journalist har samhällsviktiga arbetsuppgifter”.

Tryckfriheten har ett starkt grundlagsskydd,. Journalister skyddas för övrigt av Genèvekonventionen i krig. Ett värnandet av pressfriheten kräver också att de faktiska möjligheterna för reportrar och fotografer att arbeta när som helt var som helst skyddas bättre än i dag.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.