unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Därför måste vården vara konservativ

Könsdysfori ökar lavinartat.
Annika Strandhäll lade som socialminister fram förslaget att femtonåringar skulle få byta kön utan föräldrarnas vetskap.
Annika Strandhäll lade som socialminister fram förslaget att femtonåringar skulle få byta kön utan föräldrarnas vetskap.
Foto: Erik Simander/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Antalet flickor i åldern 13-17 år som får diagnosen könsdysfori ökade med 1 500 procent mellan 2008 och 2018. Samtidigt är det känt att diagnosen ofta inte är den enda. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att bland flickorna i åldern 13-17 år som diagnostiserades med könsdysfori 2016-2018 hade nästan var tredje också diagnostiserats med ångest eller depression. ADHD-diagnos var fem gånger vanligare bland flickorna i denna grupp än bland jämnåriga i befolkningen totalt. Autismdiagnos var mer än tio gånger vanligare.

Man behöver inte tillhöra den medicinska expertisen för att se något problematiskt här, men det hjälper. I en uppmärksammad artikel i Läkartidningen förra året skrev professorn och överläkaren Mikael Landén: ”När incidensen ökat så kraftigt under begränsad tid måste man fundera över om diagnosen kommit att inkludera nya grupper. Dessa kanske inte har nytta av en behandling som utvärderats för en snävare grupp patienter.”

Så långt tänkte inte de folkvalda. Trots bristfällig kunskap om vad ökningen berodde på och vilken effekt behandlingar kunde få på längre sikt lade regeringen 2018 fram ett ytligt och dåligt genomarbetat men synnerligen radikalt lagförslag om att femtonåringar skulle kunna få göra kirurgiska ingrepp i könsorganen utan att vårdnadshavarna ens informerades om saken.

Först efter hård kritik från bland annat Lagrådet drogs förslaget tillbaka.

Det sägs ibland att vården vid könsdysfori är ett experiment med barnen. Om det ändå vore så väl. Ett experiment är en systematisk inhämtning av kunskap, något som i detta fall saknas. Erfarenhet, evidens och eftertänksamhet har åsidosatts för andra värden som har bedömts viktigare. Men som Landén säger: ”Trender kommer och det går snabbt i mediedebatten. Det är lätt att bli en stofil som inte hänger med. Men sjukvården måste vara trögrörlig när det handlar om människors liv och irreversibla åtgärder.”

Läs mer

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Socialnämnden backar 30 miljoner

Oskarshamn

Socialnämnden backar 30 miljoner

Men staten väntas bidra med över 19 miljoner för de extra kostnaderna i samband med pandemin.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Inbrott i lastbil i Ljungby. Brand i industribyggnad i Alvesta.

Blekinge: Krogrundor ligger bakom en stor del av coronaökningen

Coronasmitta i Blekinge

Blekinge: Krogrundor ligger bakom en stor del av coronaökningen

Största ökningen sedan i våras: ” Kroglivet är en riskmiljö”

Kritik mot ny vägbeläggning: ”Fått två vindrutor förstörda”

Oskarshamn

Kritik mot ny vägbeläggning: ”Fått två vindrutor förstörda”

Bilister på riksväg 37 drabbas.

Teorin om uteblivna smittoppen i länet: ”Slumpens skördar”

Coronaviruset

Teorin om uteblivna smittoppen i länet: ”Slumpens skördar”

Endast tre personer smittade på Öland sedan mitten av juli.