Där står aktier lågt i kurs

När Socialdemokraterna föreslår en strängare reglering av ministrars aktieinnehav reses en viktig diskussion. I grunden måste des ses som positivt om statsråd liksom andra sparar och tror på svenska företag. Att det finns regler för innehav och transaktioner är ett måste – det handlar om att politiska beslut kan påverka aktiekurser.
Ledare • Publicerad 9 maj 2014

Socialdemokraternas förslag går dock för långt. Tobias Billströms tveksamma affärer har fått Stefan Löfven att lansera ett förslag som omfattar ministrar, dess anhöriga och alla politiskt anställda i regeringskansliet.

Regeringen må besluta i kollektiv, men varför pressassistenter på s ocialdepartementet dagligen ska behöva redovisa sin privatekonomi krona för krona ter sig oklart. Och sambeskattning av inkomster och förmögenhet är för länge sedan borta i Sverige — varför ska då ministrars män eller fruar dras in i offentligheten?

Regelbördan in Rosenbad blir allt större: Sjukreglerna kritiseras, Aktieaffärerna ska redovisas konstant och karensregler för nya jobb diskuteras. Bara den sista punkten ter sig motiverad. På det hela taget skapas ett farligt misstroende för regeringskansliets ministrar och anställda.

Stefan Löfven borde också ha tagit intryck av den kritik från Konstitutionsutskottet som givits mot de ministrar som av politiska skäl tryckt på säljknappen. De folkvaldas granskningsinstans har slagit fast att statsråd bör inta en restriktiv hållning när det gäller offentliggörande av egna aktiedispositioner i syfte att uttrycka gillande eller ogillande eftersom det uppfattas som att statsrådet tar ställning mot ett enskilt företag.

Om borgerliga fått kritik för att köpa aktier har S-ledamöter uppmärksammats för att sälja. Det förra engagerar Löfven, men inte det senare – KU-uttalanden till trots.

Martin Tunström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.