GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för storstädning, statsministern

Den efterlysta städerskan i statsminister Magdalena Anderssons hem påminner om att skuggsamhället brett ut sig i Sverige. Och där ligger det politiska ansvaret som också till del är Anderssons eget.
Ledare • Publicerad 9 januari 2022 • Uppdaterad 9 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Säkerhetsfrågan lyftes omedelbart sedan Expressen avslöjat att en efterlyst kvinna från Latinamerika som befinner sig illegalt i Sverige städat i statsminister Magdalena Anderssons hem.

Magdalena Anderssons säkerhet ifrågasätts efter att en person utan uppehållstillstånd städat hos statsministern.
Magdalena Anderssons säkerhet ifrågasätts efter att en person utan uppehållstillstånd städat hos statsministern.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är rätt och riktigt i ett land som upplevt två ministermord. Även om Magdalena Andersson flyttat till statsministerposten Sagerska palatset när polisens omhändertagande av lokalvårdaren skedde har frågan en stark säkerhetsdimension. Andersson lär återvända till sitt eget hus och firman i fråga ska under flera år ha städat i hennes villa. Städfirman verkar dessutom höra till något av branschens botten med en vd som tidigare varit i klammeri med rättvisan. Magdalena Andersson har därmed inte levt upp till sina egna ord om var och ens ansvar att undvika oseriösa aktörer.

Näringslivets toppar har betydligt högre krav på säkerhet och kontroll av exempelvis städpersonal än så. Det handlar inte bara om stödrisker utan också om att inhyrd personal kan bli utsatt för hot och utpressning av brottsliga organisationer. Eller när det gäller en statsminister av antagonistiska aktörer. Därför är hanteringen av händelsen anmärkningsvärd. Säkerhetspolisens meddelande att att den inte har ansvar för personer som arbetar hos skyddspersonerna väcker förvåning.

Men det finns också anledning att vara förvånad över den allmänna förvåningen. Att en person som fått ett utvisningsbeslut och väljer att stanna kvar i Sverige till slut städar hos Sveriges statsminister understryker skuggsamhällets enorma tillväxt. De rör sig om människor som arbetar hos underentreprenörerna till underentreprenörerna. Som i detta fall när städerskan kom från ett bemanningsbolag. De tillståndslösa arbetar med disken på krogar när gästerna gått hem. De sliter i lokalerna i de avlägsna industriområdena där de också sover.

Parallellsamhället är redan här. Och det har i alldeles för liten utsträckning diskuterats att denna arbetsmarknad är det papperslösas samhällets materiella förutsättning. Det finns en efterfrågan på billig arbetskraft från oseriösa arbetsgivare som låter människor utan uppehållstillstånd arbeta under hot om anmälan till myndigheterna. Fackförbund har vittnat om närmast slavliknande villkor. Samtidigt finns hoppet hos några av de gömda att avvisningsbeslut ska preskriberas med åren och att det trots allt finns en framtid i Sverige.

Det är inte märkligt att parallellsamhället har blivit allt större. Bristerna i folkbokföringen och passhaverierna är en förklaring. Det dröjde innan framför allt Moderaterna såg behovet av att lappa och laga den mycket liberala arbetskraftsinvandring som alliansregeringen implementerade.

”Tillväxten ska också ses mot bakgrund av hur gränspolisens arbete tidigare stämplades som rasistisk i debatten som till exempel under den så kallade Revadebatten.”

Tillväxten ska också ses mot bakgrund av hur gränspolisens arbete tidigare stämplades som rasistisk i debatten som till exempel under den så kallade Revadebatten. När åtgärd på åtgärd för att utvisa avvisade personer avfärdades i den politiska debatten skapades något av en fri invandring bakvägen. Krav på kollektivavtal och seriösa kontrakt blir till slut allt mer verkningslösa när parallellsamhället redan är här. I detta fall visar det sig hur företaget kunnat utnyttja de Rut-tjänster som annars bidragit till att göra svarta jobb vita.

Lägg därtill att själva asylpolitiken mister i legitimitet när avvisade kan stanna kvar.

Asylpolitiken ska präglas av rättssäkerhet. Därför är det domstolar som fattar avgörandena. Därför är det viktigt att den asylsökande får ekonomisk rättshjälp och juridiska biträden. Men om avvisningar inte verkställs få vi ett växande samhälle med tillståndslösa som har att försörja sig i en arbetsmarknadens gråzon. Det är här det behövs städas upp av statsministern själv.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.