GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för en annan agenda

Passiviteten i fråga om näringsliv och industri präglar numera hela det offentliga samtalet om jobben. I partiledardebatten i Agenda lyste den klassiska borgerliga käpphästen om bättre företagarklimat helt med sin frånvaro.
Ledare • Publicerad söndag 22:23 • Uppdaterad söndag 22:32
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var åter ommöblerat i Agendastudion när höstens partiledardebatt ägde rum. Det var statsminister Stefan Löfvens sista. Och den första sedan Januariöverenskommelsen löstes upp.

Ommöblerat igen.
Ommöblerat igen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Centerledaren Annie Lööf hade placerats mellan Miljöpartiets Per Bolund och Vänsterledaren Nooshi Dadgostar med anledning av att hon deklarerat att partiet kan komma att stötta regeringens budget försökte som tidigare låta som en oppositionspolitiker. Fast när kriminalpolitiken debatterades mot KD-ledaren Ebba Busch blev C-ledaren den sittande regeringens försvarare samma dag som M-KD-L och SD formulerat ett gemensamt program mot gängbrottsligheten.

Men att centerledaren upprepade ordet landsbygd gång på gång efter att i flera år fokuserat på urbana väljare vittnar om en ny kamp om väljargrupper på landsbygd och från landsort. Om den inriktningen är på allvar kommer Centerpartiet få svårt att samsas med ett alltmer urbant färgat miljöparti.

I debattens inledning fanns det dock anledning att längta tillbaka ganska många år i tiden. Det handlade om jobben. Ett stort misslyckande för regeringen Löfven som utlovande Europas lägsta arbetslöshet. Och när frågan nu diskuteras underströk statsminister Stefan Löfven symptomatiskt nog betydelsen av en om inte oviktig som perifer fråga som utbildningar till bussförare medan m-ledaren Ulf Kristersson fortsatte att betona att arbete måste bli mer lönsamt. Inget fel i det sistnämnda.

Fast den passivitet som präglat närings- och industripolitik från regeringens sida tycks ha lett till att ingen vill vara frågorna, som så länge varit så centrala för en svensk borgerlighet, språkrör

Betydelsen av en växande ekonomi genom entreprenörskap och innovationer understryks allt mer sällan. Synen på ekonomin är stundtals närmast statisk. Och det är ett fokus på arbetskraften, på de arbetslösa, inte på hur nya jobb ska växa fram.

”Hur ska småföretag kunna växa? Vilka förutsättningar har tillverkningsindustrin i dag i den nya allt hårdare internationella konkurrensen?”

Hur ska småföretag kunna växa? Vilka förutsättningar har tillverkningsindustrin i dag i den nya allt hårdare internationella konkurrensen?

Ja när arbetet med att regelförenkla har gått i stå och när industrin oroas över elbrist skapas inte många nya jobb att flytta till.

Frågor som tillståndsprocesser som blir allt mera långdragna betraktas idag ofta som ett företagarproblem, men de blir samhällsproblem om äldreboenden inte kan byggas eller om jordbruk inte kan utvidgas. Här finns frågor som förtjänar mer energi i och utanför partiledardebatterna. Här behövs en ny svensk agenda.

Företagande och näringspolitik var för övrigt en profilfråga när Stefan Löfven när han tillträdde som S-ledare. I hans sista partiledardebatt fanns inget av det engagemanget kvar. Det finns helt enkelt inget kvar av Löfvens politiska bygge.

Kanske beror det också på en annan tendens i svensk politik; att det blåser vänstervindar inom socialdemokratin märktes också i tv-debatten. Debatten om skolan kom helt att handla om friskolor och vinst - långtifrån oviktigt - där Socialdemokraterna inför höstens kongress åter talar om ett vinstförbud i skolan. Hur bildningsideal ska värnas eller hur lärarens status ska fortsätta att stärkas reduceras till icke-frågor.

Det märktes att valåret närmar sig. Det är högt tonläge och hög energi. Som Per Bolunds tal om ”blåbruna” som i sak relativiserar nazismen och sätter en brun etikett också på borgerliga partier som historiskt bekämpat nazismen. Men som framför allt syftar till att den rödgröna regeringen efter sju år ska slippa diskuterat sakfrågor. Om det så gäller jobben eller kriminaliteten.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.