Dags bilda nytt FN utan diktatorer

Våldet i Syrien har eskalerat till den grad att det nu räknas som ett fullskaligt inbördeskrig, enligt Hervé Ladsous, FN:s chef för fredsbevarande operationer.
Ledare • Publicerad 16 juni 2012

Den ena massakern följer på den andra i ett tempo som gör att nyhetskonsumenter världen över har svårt att hänga med. Liksom i alla inbördeskrig är det särskilt den civila befolkningen som drabbas.

I Syrien utsätts dessutom barn, till och med mycket små barn, för mord, tortyr och sexuella övergrepp i en utsträckning som människorättsexperter menar är extrem även i inbördeskrig. Bland annat används barn som mänskliga sköldar, enligt Amnesty international.

Trots att dessa vedervärdigheter pågår dagligen och kablas ut till världens tv-stationer står omvärlden passiv inför Assadregimens övervåld. Stormakterna Ryssland och Kina, med uppenbart helt andra agendor än de västliga demokratiernas, har effektivt blockerat FN:s möjligheter att sanktionera ett ingripande i Syrien.

Det visar på hela FN-systemets grundläggande problem. Trots lovvärda ambitioner och högtravande proklamationer om mänskliga rättigheter är det de facto en organisation som ger lika stort, eller som i fallet Syrien, större inflytande åt skurkstater som inte respekterar dess rättigheter som åt de demokratier som efterlever dem, vilket bland annat debattören Fredrik Segerfeldt pekat på i sin bok FN-Spruckna drömmar (2011). Inte minst Sverige har genom sin utrikespolitik genom åren sanktionerat detta system.

I stället för att utöva tryck på dem som inte efterlever de mänskliga rättigheterna har FN fungerat som en arena för diktatorer som Muammar Gadaffi, Robert Mugabe, Hugo Chavez och maktspelare som Vladimir Putin att driva sina egna agendor.

Samtidigt som Putins Ryssland sänder attackhelikoptrar till Assad stoppar man genom FN omvärldens möjligheter att gripa in. I?stället för att fungera som en garant för mänskliga rättigheter har FN blivit en garant för skurkstaters möjlighet att kränka dem. Organisationen har överlevt sig själv och borde skrotas. I dess ställe borde bildas ett internationellt samfund där endast de har rätt att fatta beslut som själva lever upp till deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

LAJ

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.