Annons

Dags att omvärdera

Förordningen om högst 50 personer hotar närings- och föreningsfriheten.
Ledare • Publicerad 23 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Fotbollsmatcher får fortsatt spelas för tomma läktare, trots att det finns god chans att sprida ut sig i de stora arenorna.
Fotbollsmatcher får fortsatt spelas för tomma läktare, trots att det finns god chans att sprida ut sig i de stora arenorna.Foto: Patric Söderström/TT

Sedan den 29 mars är det förbjudet med sammankomster större än 50 personer. Det var ett trovärdigt beslut i början av en stor smittspridning av ett farligt virus, men att det inte ännu omvärderats för verksamheter där smittspridning inte rimligtvis kommer att vara ett problem är konstigt. Att rucka på närings- och föreningsfriheten borde inte låta sig göras så enkelt.

I veckan rapporterade Barometern-OT om det öländska företaget Lådbilslandet. Verksamheten tappar nu i princip hela säsongen på grund av regeln om max 50 personer samlade. Trots det område om 8 hektar som Lådbilslandet förestår så blir man inte undantagen regeln. Sune Lindman som drivit företaget sedan 1986 luftar sin frustration i en intervju: ”Det blir konstigt när stora varuhus kan ta in stora mängder folk men vi som är utomhus och har gott om utrymme kan inte ha öppet”

Annons

Det går lätt att förstå irritationen. I fallet med Öland så är det ok att trängas på en överfull buss på vägen dit, men väl där får man inte sitta ensam i en lådbil på flera meters avstånd från andra.

Tidigare i våras svarade inrikesminister Mikael Damberg (S) på en fråga från en moderat riksdagsledamot som undrade om det verkligen var rimligt att alla, även nöjesparker med stora ytor, skulle begränsas till 50 besökare. Ja, var svaret. ”Förordningen kommer att finnas kvar så länge den behövs och så länge den är proportionerlig.”.

Frågan är om den fortfarande är proportionerlig. Det går att ha överseende med en trubbig förordning som snabbt författats i ett krisläge, men svårare att se varför den månader senare ska tillåtas att fortsätta begränsa verksamheter som uppenbarligen inte är smittohärdar. Det småländska närings- och föreningslivet drabbas hårt, till synes i onödan.

Astrid Lindgrens värld håller stängt efter att ha fått backning från polisen om att inte följa restriktionerna, trots att de begränsat antalet platser på sina föreställningar. ”Vi fick då veta om vi spelade två föreställningar samtidigt med 50 åskådare på varje plats skulle det räknas som 100 personer även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna och därmed bröt vi mot ordningslagen” förklarar VD:n. Drygt elva tillsvidaretjänster har sagts upp, och över 400 säsongsanställningar avslutats.

Fotbollsmatcher med fler än 50 personer på läktaren tillåts heller inte passera, oavsett om stadion likt Guldfågeln Arena rymmer 12 182 åskådare.

Svenska nöjesparksföreningen gick tidigare i juli ut och begärde miljardbelopp i ersättning av staten på grund av förordningen som de menar i praktiken blivit ett näringsförbud för dem.

På porten till domkyrkan sätts en lapp upp med det avskräckande meddelandet ”Fullt” när antalet nått 50, trots att kyrkan rymmer hundratals.

Det är samtidigt uppenbart att det finns platser där fler än 50 samlas, som inte nås av förordningen. Stora shoppingcenter som Ullared Gekås och Ikea exempelvis. De varuhusen har anpassat sin verksamhet, och myndigheterna verkar nöjda med det.

Om de rekommendationer som finns gällande smittskyddsanpassning följs, dessutom med möjlighet att sprida ut sig över ett stort område, så borde det räcka. Det är rimligt att omvärdera förordningen.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons