GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att avskaffa genusflummet

I Norge har man dragit in det statliga stödet till genusforskning eftersom den inte levde upp till de akademiska kraven för vetenskaplig forskning.
Ledare • Publicerad 13 juli 2012
Felicia Lundqvist protesterade mot genusvansinnet genom att dela ut korv på torget i Simrishamn. foto: privat
Felicia Lundqvist protesterade mot genusvansinnet genom att dela ut korv på torget i Simrishamn. foto: privat
Foto: 

Genusteorier är just teorier, som visat sig svåra att belägga empiriskt, men desto lättare att falsifiera med hjälp av rön från bland annat hjärnforskningen. Disciplinens stora problem är att i dess premisser ligger att man på förhand uteslutit biologiska faktorer som bidragande till utformningen av vårt beteende.

Det är här viktigt att understryka att jämställdhet, det vill säga allas lika möjligheter oavsett kön, är en sak och genusteori, det vill säga strävan att utplåna alla skillnader i beteende, något helt annat. Genusteorins paradox är att den samtidigt som den hävdar att det inte finns några skillnader mellan könen, lägger stor kraft vid att finna dessa skillnader. Vetenskap med en på förhand bestämd politisk agenda hör inte hemma på våra lärosäten.

Trots att genusvetenskapen har samma problem med att anpassa verkligheten efter kartan i Sverige som i Norge har Sverige valt en helt annan väg. Här låter man inte bara pseudovetenskapen frodas på lärosätena utan ser också till att genom statliga direktiv säkra en arbetsmarknad inom offentlig sektor för dem som begått dessa utbildningar. Därför har regeringen fastslagit att varje kommun ska ha en egen genuspedagog. Skolverkets målsättning är att det ska gå en genuspedagog på var 25:e förskollärare.

I Simrishamns kommun har Britten Dehlin varit anställd som genuspedagog i sju år. Hon har bland annat uppmärksammats för sitt könsbestämmande av bestick (!) härom året. Man kan fråga sig om Simrishamns skattebetalare är helt nöjda med kommunens prioriteringar. Nu är Britten Dehlin i blåsväder igen. Den här gången har hon i egenskap av kommunal tjänsteman gått till storms mot en lokal näringsidkare.

Det är en korvförsäljares affisch där ett par målade röda kvinnoläppar omsluter en varmkorv som upprört genuspedagog Dehlin. Affischen, som lätt kan uppfattas som en sexuell anspelning, är enligt Dehlin ”ett praktexempel på en oreflekterad handling och på traditionellt könstänkande i syfte att locka kunder”. Korvförsäljaren Jörgen Andersson försvarar sig med att han tycker bilden är rolig.

Som om inte kommunalbyråkratens agerande var illa nog har kommunfullmäktiges vice ordförande Håkan Erlandsson (C) till Aftonbladet utlovat ”Jag har inte sett den. Men jag ska se till att den tas bort omedelbart.” Man kan verkligen fråga sig om det ingår i kommunstyrelsens befogenheter att förbjuda privata näringsidkares reklam, som inte fällts i reklamombudsmannens opinionsnämnd.

Simrishamn är förvisso ett extremfall där Feministiskt initiativ har mandat i kommunfullmäktige, representerat av Gudrun Schyman, vilken också gett sitt stöd åt genuspedagogens utfall. Men aningslösheten gentemot den ideologiskt drivna och högst ovetenskapliga genusverksamheten har på många håll gett dess företrädare ett osunt stort inflytande över inte minst förskoleverksamhet.

Det är fortfarande i det närmaste omöjligt att kritisera genusvetenskapen utan att bli stigmatiserad i Sverige. Sveriges Television har till exempel, trots påtryckningar, vägrat att visa norska kollegerna på NRK:s dokumentärserie Hjernevask, Hjärntvätt, där den ovetenskapliga genusvetenskapen effektivt kläddes av.

Det är hög tid att den svenska regeringen gör upp med flumteorierna och vågar stå upp för en individualistisk människosyn där alla har samma rättigheter men där den enskildes val respekteras.

LAJ

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.