unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Dagen efter ledaren ser regeringen över avgifterna

Regeringen ser äntligen över avgifterna för tillstånd inom privat vård och omsorg.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I tisdags uppmanade Barometern socialminister Lena Hallengren (S) att se över avgifterna som privata vård och omsorgsgivare betalar för tillstånd till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Socialminister Lena Hallengren agerar nu mot avgifterna för vård- och omsorgsföretag.
Socialminister Lena Hallengren agerar nu mot avgifterna för vård- och omsorgsföretag.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

De höga avgifterna har framför allt missgynnat mindre välfärdsföretag och icke-vinstdrivande verksamheter.

Svaret kom snabbare än någon kunde ana. Beredningen av ärendet visade sig vara klar. På onsdagsmorgonen kom nämligen beskedet från Socialdepartementet vilket den politiska avdelningen omgående kommunicerade till Barometern. IVO får i uppdrag att genomlysa hela det aktuella regelverket.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi från regeringen de senaste åren har skärpt kraven vad gäller de privata utförarna. Det här systemet ska vara självfinansierat och det är angeläget att säkerställa att avgifterna står i proportion till den arbetsinsats som utförs av myndigheten, säger Lena Hallengren i en kommentar.

Myndigheten ska också se över ägar- och ledningsprövningen kan förenklas. I dag får ett bolag betala en avgift på 21 000 kronor om en styrelseledamot byts ut.

Beskedet är minst sagt välkommet och går i linje med Januariöverenskommelsens formuleringar om lika villkor för aktörer inom välfärden. Den punkten är i detta avseende på väg att uppfyllas.