GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartiets mittenlinje rubbas

Om Centerpartiet i Kalmar län gjorde som Liberalerna och återvände till ett borgerligt samarbete, istället för att öppna dörren för Vänsterpartiet, så skulle mittenpolitik gynnas på riktigt.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Regionrådet Karin Helmersson (C) öppnar i praktiken för att ge Vänsterpartiet inflytande.
Regionrådet Karin Helmersson (C) öppnar i praktiken för att ge Vänsterpartiet inflytande.Foto: Mats Andersson

De parlamentariska omvälvningar som skett nationellt återspeglas också på regional nivå i Kalmar län. Liksom riksdagsvalet mynnade ut i en januariöverenskommelse som involverade både rödgröna partier samt Centern och Liberalerna, kom regionvalet att leda till ett styre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Jöken sprack till slut, och Liberalerna kunde återvända till det borgerliga samarbetet. På ett liknande sätt har Liberalerna i Region Kalmar deklarerat att de åter verkar för ett borgerligt styre.

Ytterligare en likhet är att Centerpartiet agerar bromskloss både nationellt och regionalt. I onsdagens Barometern-OT (11/8) förklarar regionrådet Karin Helmersson (C) att det bland annat bottnar i den saken att ett borgerligt styre förmodligen kommer behöva ha stöd av Sverigedemokraterna. Också det en reflektion av den nationella debatten. Framför ett borgerligt styre stött av Sverigedemokraterna föredrar Centern istället ett styre som i praktiken kommer innebära en socialdemokratisk majoritet understödd av Vänsterpartiet.

”Om Centerpartiet i Kalmar län surrar sig fast vid masten på den socialdemokratiska skutan bör väljarna ha i åtanke att valmanifestet bör läsas med en nypa salt.”

Medan man förra valet höll Vänsterpartiet undan från styret kommer man alltså nu istället att i praktiken släppa in det i värmen. Därmed överger man det ideal man säger sig företräda; ett mittensamarbete som tar avstånd från båda ytterkantspartierna.

Det återstår förstås att se hur mandatfördelningen kommer se ut, men en sådan vänsterkoalition med centerpartistiska inslag skulle innebära ytterligare fyra år av oviss kohandel. Om Centerpartiet i Kalmar län surrar sig fast vid masten på den socialdemokratiska skutan bör väljarna ha i åtanke att valmanifestet bör läsas med en nypa salt.

Utsikterna att driva igenom klassisk, borgerlig centerpolitik som en minoritet i ett i övrigt rött samarbete kan jämföras med möjligheterna som skulle finnas i en borgerlig allians där man i stället skulle utgöra en jämnstark part. I grunden borde det också vara vad politiken kretsar kring – vad som bör och faktiskt kan göras.

På regional nivå är de nationella frågor där det finns farhågor kring Sverigedemokraterna fjärran. Här bedrivs inget lagstiftningsarbete. Den radikalpopulistiska hållning som partiets nationella kader kan ge uttryck för gällande exempelvis public services existensberättigande motas bäst i grind på rätt nivå.

Centern, och dess väljare, står inför ett vägval. Bäst förutsättningar för att driva borgerlig politik ges vid ett samarbete med just de borgerliga partierna.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.