Annons

Centern befinner sig i fel sällskap

Centerpartiet är i grund och botten ett parti som historiskt hör hemma inom borgerligheten.
Ledare • Publicerad 29 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centerledningen har gått i fel riktning.
Centerledningen har gått i fel riktning.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Centerpartiet kommer inte att gå till val tillsammans med Socialdemokraterna. Det meddelade Annie Lööf på måndagen efter att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni luftat tanken att överge samarbetet med regeringen efter nästa val. Men trots den till synes avvisande hållningen lär centerledningen sitta still i båten.

Att Annie Lööf skulle kroka arm med Stefan Löfven i nästa valrörelse är det nog heller ingen som har trott. Partier kan gott samarbeta även om de gått till val för sig. Något som den sittande regeringen är ett tydligt exempel på. Annie Lööf valkampanjade ju faktiskt mot Stefan Löfven 2018.

Annons

Beskedet om valrörelsen bör dock inte överskugga Lööfs övergripande budskap: hon är nöjd med januariöverenskommelsen. Bland framgångarna listar hon bland annat sänkta skatter, såsom lägre arbetsgivaravgift för unga och utökade rutavdrag, och de nya partsavtalen om arbetsrätten.

I dessa högt profilerade frågor har samarbetet gett Centerpartiet god utdelning, ibland bättre än till och med under Alliansregeringen. Det bör inte förnekas. Men vem tror att Centern inte skulle fått igenom profilfrågorna i en M-ledd regering?

Samtidigt har dock januarisamarbetet gett regeringspartierna fri lejd att på flera områden driva dålig politik. Politik som dessutom alltför ofta går stick i stäv med centerrörelsens kärnfrågor.

Tidigare i höstas tillsatte exempelvis regeringen en utredning om att avskaffa det kommunala vetot för vindkraftsanläggningar. Ett förslag som kraftigt skulle inskränka det lokalt självstyret och därmed den lokala demokratin. För att lägga lök på laxen skulle det också öka klyftan mellan land och stad, till fördel för den senare.

Även i fråga om att bruka naturen drar regeringen i annan riktning än Centerpartiet. I Skogsutredningen som presenterades början av månaden fick brukarperspektivet stå tillbaka för bevarandet. Trots att utredningen från början var ett Centerkrav som skulle stärka äganderätten.

Att regeringen, utanför januariavtalets fasta punkter, går emot Centerpartiets intressen borde inte vara förvånande. Partierna tillhör i grunden olika politiska traditioner. Medan Centern värnat decentralisering, valfrihet och mångfald, har vi under pandemin sett hur ett flertal socialdemokratiska statsråd instinktivt har försökt skylla på privata initiativ i vården.

Därför är det något anmärkningsvärt att Annie Lööf efter nästa val vill samarbeta i, vad hon kallar, ”det breda politiska mittfältet”. Vilket avser alla partier utom Vänstern och Sverigedemokraterna. Något sådant mittfält finns dock inte, då det skulle skära sig över den främsta politiska skiljelinjen.

Skiljelinjen mellan dem som främjar människors förmåga att leva sina egna liv, och dem som inte gör det. Kort sagt: mellan ett vänsteralternativ och borgerligheten. Det borde vara uppenbart att Centern skulle trivas bättre med andra samarbetspartier.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons