1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Cecilia stämmer i Centerbäcken?

Sammanhållningen i Centerpartiet torde just nu vara stark. Samtidigt finns det sakfrågor där rörelsen kan tvinga partistyrelsen att byta fot.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Idag inleds Centerns partistämma. Platsen är Malmö, vilket är ett strategisk motiverat val då partiet i valet 2014 där inte kom över ens tre procent av rösterna vare sig till kommun eller till riksdag. Det är en påminnelse om att C trots goda siffror i opinionen fortfarande har många orter där man har historiskt svag förankring och därmed möjlighet att vinna nya röster.

På stämman beslutas om den politik som partiet ska gå till val på nästa höst. Med tanke på de goda opinionssiffrorna kan man undra om det överhuvudtaget finns konfliktlinjer inom Centern. Stödet för Annie Lööf är bergfast och därmed borde även partistyrelsen kunna förväntas få igenom sina vägval och formuleringar.

Men tittar man igenom stämmohandlingarna ser man att det finns punkter där det borde kunna bli intressanta debatter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ungdomsförbundet och studentförbundet har till exempel flera egna yttranden där de försöker dra partiet i mer liberal riktning. Alkoholpolitiken är en sådan symbolfråga. Partiet står fortfarande bakom Systembolagets monopol, men på stämman i Falun för två år sedan var de församlade bara något tiotal röster från att rösta för att monopolet ersätts med ett licenssystem. Det är inte omöjligt att stämman rör sig i en mer liberal riktning på alkoholområdet.

En fråga där det åtminstone borde kunna finnas grund för olika meningar är Sveriges relation till Nato. Under Annie Lööf måste partiet sägas ha gått åt höger i försvars- och säkerhetspolitiken. Till exempel vill man snabbt öka försvarsutgifternas andel av BNP samt skynda på anskaffningen av nytt luftvärn. Men mest kontroversiellt borde vara omsvängningen i synen på Nato. I Falun 2015 ställde sig partistämman bakom önskemålet att Sverige skulle utreda Natomedlemskap. Men redan då knorrades det en del i leden. Nu framställs Nato som ett självklart samarbete som det betonas heller aldrig kan ersättas med till exempel nordiska eller europeiska försvarssamarbeten. Det är bra. Men frågan är om alla centerpartister, modell äldre, ute i stugorna är med på resan.

En annan intressant fråga rör den så kallade Norgemodellen för läkare. I ett avsnitt om mer tillgänglig vård föreslår partistyrelsen att alla medborgare ska ha rätt till en fast läkarkontakt. Läkare ska också likt i Norge ha möjlighet att starta egna små vårdcentraler. Förslaget skulle öka inflytandet och möjligheterna för läkarprofessionen. Men risken finns att det skulle öka landstingens kostnader och minska deras inflytandet över kvalitetsarbetet inom vården. Centerpartistiska landstingspolitiker från runt om i landet ryktas revoltera mot att delar av partistyrelsens förslag låter som om de vore skrivna av läkarförbundet. Bland andra Cecilia Andersson från Borås och polititiker i Västra Götalands regionen väntas komma med att alternativt yttrande där Norgemodellen stryks och betoningen på just läkare i förhållande till annan sjukvårdspersonal tonas ned.

Det är inte omöjligt att Centerpartiet om ett år är största parti i en allians som väljare ger mandat att bilda regering. Därför blir det intressant att se vilka vägval stämman gör.

Läs mer

Sport

Amo tjuvstartar årets handbollssäsong i höst

Start i september. Derby mot Karlskrona väntar i fjärde omgången.

Branden på Storgatan

Oroliga grannar efter misstänkt grov mordbrand: ”Fruktansvärt otäckt”

Efter branden i centrala Färjestaden är många boende i området oroliga.

Hultsfred

Lennart Beijer har författat en saga – drömmer om en bättre värld

Vänsterpolitikern ger ut en pamflett om hur världen skulle kunna förändras.

Nybro

Nya förhandlingar om hyran efter sommaren

Nybro Bostad och Hyresgästföreningen sätter sig i samtal efter räknefel

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt