Annons

Bygg ut småhusen ur bergrummen

Att människor bor i egna hem ökar friheten och stärker samhället.
Ledare • Publicerad 31 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Villastaden ger lugn och ro.
Villastaden ger lugn och ro.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I ett bergrum på Kungsholmen i Stockholm återfinns vad som torde vara en svensk nationalklenod. Där förvaras nämligen huvuddelen av Riksarkivets samlingar. Sedan flera hundra år arkiveras statsförvaltningens handlingar och uppgår i dag till omkring 75 hyllmil. I vanliga fall är det också öppet för allmänheten.

Riksarkivet symboliserar några av de bästa delarna i svensk förvaltningstradition: flitig dokumentering och öppenhet. Men det kan tyvärr också förknippas med den politiska ovanan att sopa frågor under mattan.

Annons

I tisdags uppmärksammade Ulf Perbo, ordförande för Kristdemokraterna i Tyresö kommun, på Bostadspolitik.se att en utredning om byggande av småhus begravts ”i bergrummet”. Det var under Alliansregeringen som utredningen ”Förutsättningar för ökat småhusbyggande i storstadsregionerna” tillsattes. Men då den var klar först efter att regering Löfven tillträtt möttes slutrapporten av svalt intressen.

Regeringen är dock inte ensam om att vara kallsinnig mot byggande av småhus. SBAB bedömde i november att det råder brist på villor i förhållande till efterfrågan. Något som enligt chefsekonom Robert Boije beror på att produktionen varit ”otroligt liten” under många år.

Att småhusbyggandet varit så begränsat är märkligt. Olika undersökningar visar återkommande att en majoritet helst vill bo i eget hus. Det gäller såväl unga som boende i storstäderna. Av lätt förstådda skäl. I villastaden finns lugn och ro jämfört med centrum, närhet till grönska och större utrymme för hela familjen.

Efterfrågan på hus har föga förvånande ökat med Coronapandemin. Under året har priserna på villor faktiskt höjts snabbare än för bostadsrätter. Men trenden är äldre än så. De senaste åren har fler människor flyttat från storstäderna än till dem. I hög grad drivet av barnfamiljer som bosätter sig i kommuner med pendlingsavstånd.

Problemet är att nästan inga av de som driver bostadsbyggande är intresserade av småhus. Kommunerna som sitter på planmonopolen föredrar ofta flerbostadshus då de ger större utdelning. Och för de stora byggbolagen är det enklare med storskaliga projekt. Samtidigt som politiken främst har prioriterat hyresrätter.

Vilken sorts städer vi bygger har också betydelse för vilket sorts samhälle vi får. Livet utgörs till största del av vardagen. Att människor har makt över sina egna hem ger därför större frihet. Ägande främjar därtill ansvarstagande och större delaktighet i lokalsamhället.

Att bygga fler småhus borde vara ett självklart bostadspolitiskt mål. Det skulle både möjliggöra för många människor att leva det liv de önskar, och hjälpa till att forma ett starkare samhälle. Det är hög tid att gräva fram villastäderna ur bergrummet.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons