Annons

Naomi Abramowicz: Bygg inte bort Kalmars själ

Om Kalmar ska fortsätta vara ett av Sveriges mest attraktiva turistmål måste man sluta bygga bort sådant som gör staden unik.
Naomi AbramowiczSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 augusti 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
En gestaltning av hur hotellet kommer dölja slottet.
En gestaltning av hur hotellet kommer dölja slottet.Foto: Sandell Sandberg

Det har varit praktiskt taget omöjligt att få tag på ett hotellrum i Kalmar de senaste månaderna. Det vet alla som har fått långväga besök den här sommaren. Hotellbeläggningen har varit näst högst i hela landet i juli: 95, 1 procent. Det är den näst högsta siffran för Kalmar någonsin. Trots uteblivna storevenemang som Ironman, vilket vanligtvis drar tusentals deltagare från hela världen.

Ironman i all ära. Men den här sommarens rekordsiffror borde visa att Kalmar är ett besöksmål av rang, med eller utan idrottsturism. Staden har ett arkitektoniskt arv som få städer i Kalmars storlek kan tävla med. En av de byggnader som gör Kalmar till ett unikt resmål är givetvis slottet.

Annons

Därför är det obegripligt att ett av stadens största och mest omdiskuterade byggprojekt är tänkt att ske precis vid ett av Kalmars, och Sveriges, mest betydelsefulla historiska minnesmärken. Det rör sig givetvis om ”Foppahotellet” i Ölandshamnen, eller detaljplanen för hotellet Tre vänner som det egentligen heter.

Hotellet kommer effektivt att blockera siktlinjen mot slottet, från vissa håll blir den fullständigt skymd. Kalmars berömda silhuett kommer att bli en annan.

Förutom att hotellet skymmer en av stadens vackraste kulturskatter verkar ingen hänsyn ha tagits till platsens själ när det gäller hur hotellet ska se ut. Att bygga nytt behöver inte innebära att man imiterar äldre byggnader, men det behöver inte heller betyda att man gör ett så stort avsteg som möjligt från den rådande arkitekturen i omgivningen.

”Staden har ett arkitektoniskt arv som få städer i Kalmars storlek kan tävla med.”

Hotellets tänkta utformning speglar inte Kalmars särpräglade stil överhuvudtaget. Den sju våningar höga och 100 meter breda kolossen hade kunnat ligga precis varsomhelst i Sverige: från Kiruna till Ystad.

Detaljplanen, som antogs av kommunfullmäktige i juni, sågades vid fotknölarna av Svenska byggnadsvårdsföreningen som hade synpunkter på hur det skulle påverka riksintresset. ”Förslaget medför således omfattande negativa konsekvenser för en av landets mest värdefulla kulturmiljöer”, skriver byggnadsföreningen i sin överklagan till mark- och miljödomstolen i Växjö. Foppahotellet beskrivs också som ”förödande” för förståelsen av slottet.

Konsultrapporten från WSP, som bedömde påverkan på kulturmiljön för flera byggprojekt vid hamnen, var inte heller nådig. ”Byggnadens volymverkan bör minskas i vyer från slottet, från vilket den riskerar att uppfattas som massiv och murliknande”, står det i rapporten.

Trots att detaljplanen är godkänd av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden är processen långt ifrån över. Härnäst väntar prövning i mark- och miljödomstolen.

Oavsett vad som sker med Foppahotellet bör man dra lärdom för framtiden: om Kalmar ska fortsätta vara ett av Sveriges mest attraktiva turistmål måste man sluta bygga bort sådant som gör staden unik.

Naomi Abramowicz

Annons
Annons
Annons
Annons