GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Budgetdisciplin idag, reformer i morgon

Med begynnande lågkonjunktur är Elisabeth Svantessons ”inga experiment”-linje bättre än systemskiften.
Ledare • Publicerad 8 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En brokig samling följde i vanlig ordning finansministern på budgetpromenaden.
En brokig samling följde i vanlig ordning finansministern på budgetpromenaden.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den moderata historien rymmer två olika politiska versioner. Den ena betonar systemskiften och chockterapi. Skattesänkningarnas dynamiska effekter, alltså att sänkningarna finansierar sig själva och får ekonomin att växa, hör till systemskiftesskolan. Den andra refererar till stabilitet och ”inga experiment”. Sunda statsfinanser och försiktiga reformer präglar denna modell.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hör otvivelaktigt till den andra framgångsrika skolan vilket framkom när förslaget till statsbudget presenterades på tisdagen.

Oppositionen har visserligen slutat att tala om Putinpriser och anklagar budgeten för att vara för stram, men på det hela taget har få missat att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Det så kallade reformutrymmet är därmed ovanligt litet. Utan tillväxt finns inga nya värden att fördela. Borgerliga regeringar tycks vara genuint otursförföljda. Åter är det en borgerlig finansminister som får hålla i statsfinanserna under en ekonomisk kris. Precis som Anders Borg. Precis som Anne Wibble under 1990-talet.

”Utan tillväxt finns inga nya värden att fördela.”

Konjunkturen och inflationen ställer krav också på extra miljarder till kommuner och regioner. vilket också uppfylldes. Där finns förväntningar på fler miljarder i kommande eventuella extrabudgetar. Svantesson lär inte göra som de ”gamla Moderaterna” vars systemskiftesvänner ignorerade ”inga experiment”-moderaternas ekonomiska verklighet i kommunerna.

Liberalerna med skolan och Kristdemokraterna med vården i främsta rummet har heller inte råd med annat än kvalitetslyft i välfärdens kärna. Ambitiösa satsningar för att minska hemlösheten eller äldres ensamhet – med Kristdemokratisk etikett – eller på läromedel i skolan - liberalmärkt - vittnar om regeringens bredare ambitioner. Men de mindre regeringspartierna kommer att behöva mycket mer för att inte helt hamna i skuggan av Moderaterna och ett starkt Sverigedemokraterna som förknippas med de satsningar som är regeringens tema på polis och migration.

Reformutrymmet begränsas också av Sverigedemokraternas budgetkrav, ett parti som varken har ”inga experiment” eller liberala systemskiften i historia eller program. Istället riktas stöd och åtgärder mer mot prioriterade väljargrupper. Baksidan är att helhetsansvar exempelvis i form av arbetslinje tonas ned och att möjligheten att kompensera medborgarna för prisuppgångar överdrevs i valrörelsen vilket trissat upp förväntningar och öppnar för besvikelser.

Att i ingången av en lågkonjunktur sänka a-kassan hade varit fördelningspolitiskt besvärligt, samtidigt leder permanentandet av höjningen från pandemin - kravet från SD – till ett mindre reformutrymme för en finansminister som vill finansiera skattesänkningar och reformer krona för krona.

De skattesänkningar som genomförs är de redan utannonserade på drivmedel samt ett förstärkt jobbskatteavdrag för pensionärer som arbetar. Övriga är lagda på is. Frågan är om finansministern själv hade föredragit ett mer effektivt jobbskatteavdrag än sänkningen av skatten på drivmedel? Gissningsvis ja. Stimulerandet av det långsiktiga sparandet (ISK) skjuts också på framtiden - när det finns starka skäl att underlätta det privata sparandet i bistra ekonomiska tider.

Inga experiment-linjen har också aldrig varit lika med status quo. Budgetdisciplin och reformer är rätt tänkt varandras förutsättningar. Utan stabila finanser, inga reformer. Utan reformer, inga nya värden att fördela till medborgare och välfärd. Det skapar förväntningar på nästa budget, och på nästa.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.