GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brunegård och KD kan tacka CW

Carl-Wiktor Svenssons (KD) personvalskampanj bidrog till att rädda Gudrun Brunegård kvar i riksdagen.
Ledare • Publicerad 17 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det har varit några nervösa dagar för länets politiska toppkandidater när personkryssen räknats.

I Moderaterna fick den nyvalda ledamoten Marie Nicholsson 901 kryss och andrenamnet Lars Engsund som också kommer in i riksdagen 596. Ingen av dem kryssades av fem procent av M-väljarna. Det är svårt att i större partier som ny kandidat nå den viktiga gränsen. Men kryssen bär ledamöterna med sig under mandatperioden och inför nästa nominering. Det förhållandevis goda resultaten ger om inte ökat självkänsla så framför allt ett starkare personligt mandat. Ledamoten med få kryss får en svagare auktoritet i riksdagsgruppen.

Länets stora krysskamp utspelades emellertid i Kristdemokraterna.

Det var inte avgjort förrän den sista av länets 175 valdistrikt var räknade på fredagseftermiddagen. Men då stod det klart att sittande riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Vimmerby får behålla sitt mandat. Carl-Wiktor Svensson från Högsby fick visserligen avsevärt fler personkryss, 527 mot 271 men var 40 kryss från nivån på fem procent som krävs för att bli inkryssad.

Riksdagsvalet 2022 i Kalmar län.
Riksdagsvalet 2022 i Kalmar län.

Krysskampen bidrog sannolikt till att rädda Kristdemokraternas mandat i länet. Partiet fick 703 röster fler än Centerpartiet i valkretsen. KD vann nya väljare i de valdistrikt där Carl-Wiktor Svensson framför allt bedrivit sin valkampanj. Svensson fick kryssen, Brunegård mandatet.

”KD vann nya väljare i de valdistrikt där Carl-Wiktor Svensson framför allt bedrivit sin valkampanj. Svensson fick kryssen, Brunegård mandatet.”

Kryssandet speglar i det lilla också Kristdemokraternas både styrka och svaghet i denna valrörelse. Carl-Wiktor Svenssons personifierar väl den relevanta landsbygdssatsning som partiet initierade i valrörelsen med sin prioritering av frågor som skogsägande, drivmedelspriser och jakt.

Dock tycks berättelsen om just ”hjärtlandet” ha minskat tappet på landsbygden, men den framstod heller inte som någon succé. Terminologin kan snarare ha spätt på motsättningar och spätt på negativa föreställningar av kristdemokraterna. På Dagens Nyheters nyhetsplats gavs bilden av att hjärtlandets politiker var någon slags motsvarighet till Trumphögerns vapenfixerade män i det amerikanska inlandet. Där hamnade tidningen helt fel när den skildrade partiets landsbygdspolitiske talesperson Kjell-Arne Ottosson utan att nämna hans och traktens stora engagemang för flyktingar. Verkligheten stämde inte med tidningens berättelse.

Lägg därtill att Svensson- Brunegårdmatchen också illustrerar en kamp om något olika väljare. Brunegård företräder en traditionell KD-linje med inriktning på social välfärd och civilsamhälle. Varje parti behöver olika företrädare - alla partier rymmer subkulturer och olika väljarbaser - men partiets ras i historiskt starka Jönköpings län - trots hjärtlandsbudskap - pekar på att kärnväljarna alienerats. Den politiska berättelsen måste knyta samman landsbygdsperspektiv med civilsamhälle och sociala värden om den ska bli hållbar och framgångsrik och bära KD-etikett.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.