GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bostadsbyggande mer än kvantitet

En av borgerlighetens viktigaste frågor är att värna människors inflytande över sin närmiljö.
Ledare • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det råder en grundläggande missuppfattningen om att de brister på bostäder som finns i olika delar av landet skulle kunna byggas bort genom nybyggnationer.

I själva verket behövs det en blocköverskridande nationell politisk uppgörelse om bostadsmarknaden, som resulterar i att den så kallade flyttskatten plockas bort så att rörligheten ökar i det befintliga beståndet och att planprocesser och handläggningstider kortas. Amorteringskravet är ett annat hinder för inte minst unga att skaffa en bostad. Det grundläggande är förstås också elförsörjningen: utan el blir det inga nya bostäder.

Socialdemokraternas koncept har varit att, utan hänsyn till den omgivande, lokala miljön eller stadsutvecklingens arkitektur- och kulturarvsaspekter, trycka in så många hyresrätter som möjligt. Dessa områden utan blandade upplåtelseformer, det vill säga utan en mix av hyresrätter och bostadsrätter, har i sin tur lett till segregation.

Kalmars unika miljöer ska bevaras för framtiden. Foto: Suvad Mrkonjic. Barometern/OT.
Kalmars unika miljöer ska bevaras för framtiden. Foto: Suvad Mrkonjic. Barometern/OT.Foto: SUVAD MRKONJIC

Det socialdemokratiska synsättet på stadsutveckling manifesteras lokalt här i Kalmar i ett ärende som handlar om reglerna för bygglov och detaljplaner. Socialdemokraterna körde över de egna tjänstemännen, samt Moderaterna och Kristdemokraterna, och beviljade bygglov för bland annat en utbyggnad, som förutom att vara placerad på mark som inte får bebyggas, uppfattas inkräkta på ett grönområde och den lokala miljön. Socialdemokraterna hävdade att de planerade förändringarna är en ”liten avvikelse” från detaljplanen. Beslutet upprör i Sandås.

Skillnaden mellan ett borgerligt och ett socialdemokratiskt perspektiv blir tydligt: där Socialdemokraterna enbart väger in kvantitet, lyfter borgerligheten även fram kvalitet och långsiktighet. ”Vi vill ha en hållbar stad socialt, vi ska växa med försiktighet och värdighet”, som 1:e vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Kajsa Hedin (M), som motsatte sig beslutet, uttryckte det i Barometerns granskning (27/7).

Moderatledda kommuner runt om i landet slår vakt om att bostadsbyggande och utveckling ska ske i samklang med den lokala miljön och inte inkräkta på områdens eller stadsdelars unika karaktär. Det måste finnas en balans mellan kvantitet och kvalitet.

”Att Socialdemokraterna vill ha centralstyrning och lyfta bort makten från kommunerna är helt enkelt, ja, socialdemokratisk politik.”

Nationellt trycker Socialdemokraterna på för att begränsa det kommunala självstyret. Under ett seminarium om bostadsmarknaden i Almedalen i år uttryckte exempelvis Johan Löfstrand (S), ledamot i civilutskottet med ansvar för bostadsfrågor, att tvång kunde vara en väg framåt. Han tog den moderatledda Lidingö stad som exempel: ”Någon kanske ska tvinga Lidingö kommun att bygga fler bostäder”, sa han. En mildare form av samma resonemang framförde Löfstrand i en intervju i Fastighetstidningen tidigare i somras – en intervju han gjorde i bostadsministerns ställe.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) uttryckte häromdagen att S-regeringen vill öka pressen på och styrningen av kommunerna (Dagens Nyheter 28/7). Att Socialdemokraterna vill ha centralstyrning och lyfta bort makten från kommunerna är helt enkelt, ja, socialdemokratisk politik.

Tyvärr har också den marknadsliberala tankesmedjan Timbro luftat förslag om att begränsa det kommunala självstyret på bostadsområdet. I höstas lanserade tankesmedjan en illa genomtänkt rapport, där man föreslår att det kommunala vetot ersätts med en centraliserad – och centralstyrd – myndighet.

Det är därför av flera skäl viktigt att borgerligheten håller sitt fokus på långsiktighet och en stadsplanering som präglas av ödmjukhet inför lokala miljöers unika karaktärer, värnar människors inflytande över sin närmiljö och kulturarvets värden i utvecklingen av samhället.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.