Borgerlighetens seger bekräftas
I ett politiskt landskap där samtliga partier trängs som packade sillar i den politiska mitten blir frågan om sämsta alternativet allt viktigare.
När Socialdemokraterna radikaliserades under början av 1970-talet stod borgerligheten handfallen. Inte bara Socialdemokraterna utan även den politiska mitten flyttades långt vänsterut, Centerpartiet flirtade med marxismen och Folkpartiet förhandlade med S om löntagarfonder. Dessa löntagarfonder kom att bli kulmen på en lång radikaliseringsprocess, där Olof Palme spelat en avgörande roll, men blev också avstamp för den borgerliga motoffensiv som blev allt starkare under 1980-talet och framåt.
1983 beskrev Palme det svenska näringslivets representanter, som motsatte sig löntagarfondernas socialism, som ”hatets och illviljans kolportörer”, privata alternativ inom barnomsorgen kallades av samme demagog för ”Kentucky fried children”. Näringslivet betraktades som någonting suspekt och företag skulle helst ägas av facket. I?dag är det få, om ens någon som ifrågasätter möjligheten att välja dagis, inget parti längtar tillbaka till fondsocialismen och alla vill framstå som företagandets bästa vänner.
Stefan Löfven är en skicklig retoriker som med sin triangulering av borgerlighetens kärnfrågorföretagsklimat, individuell frihet, ordning i de offentliga finanserna och ekonomisk tillväxt – blir en farlig motståndare för allianspartierna i valet 2014. Men samtidigt som Löfven är den utmanare som varken Sahlin eller Juholt hade kunnat bli är hans omfamnande av den borgerliga politiken ett kvitto på väljarkårens förflyttning och det socialistiska tankegodsets slutgiltiga nederlag.
Att Vänsterpartiet inte växer trots att partiets profilfrågor välfärd och EU är hetare än någonsin och man begåvats med en ny driven partiledare tyder på att stödet för vänsterpolitik är i det närmaste obefintligt i Sverige. Förut kunde borgerligheten bara vinna regeringsmakten i Sverige genom att lägga sig så nära S som möjligt. I dag är det S som måste anamma den borgerliga politiken för att vinna väljarnas förtroende.
Stefan Löf v en har till skillnad från Moderaterna slagit fast att näringslivet inte är något särintresse. Socialdemokratins förflyttning under Löfven är ett kvitto på borgerlighetens seger. Nu är det upp till alliansen att bevisa vilka det är som är bäst på att föra borgerlig politik.
LAJ