GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blunda inte för Pekings påverkan

Även Kalmar skulle kunna drabbas av Fastland-Kinas påverkansoperationer.
Ledare • Publicerad 16 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kina är närvarande även i sydöstra Sverige.
Kina är närvarande även i sydöstra Sverige.Foto: Martin Tunström

Från de två iranska bröderna som åtalas för att ha ägnat sig åt grovt spioneri mot Sverige på uppdrag av Rysslands militära underrättelsetjänst, till den islamistiska desinformationskampanjen i år som påstod att svenska myndigheter begår systematiska övergrepp mot muslimska barn. Flera gånger har det demonstrerats att Sverige är inte förskonat främmande makters påverkansoperationer, underrättelsearbete eller annan säkerhetshotande verksamhet. Och det är inte bara mot Ryssland eller islamister samhället behöver vara vaksamt.

Utrikespolitiska institutets nyligen grundande Nationella kunskapscentrum om Kina släppte under onsdagen en rapport i vilken just luppen sätts just på risken för statliga kinesiska påverkansoperationer – mot demokratin i svenska kommuner. En genomgång av hur sådana påverkansoperationer kan påverka demokratin – främst via påtryckningar på kineser i diasporan och via inflytandet i kinesiskt majoritetsägda företag – och en kartläggning för att identifiera vilka kommuner som är mest sårbara.

Även om Göteborg och Västsverige sticker ut med särskilt stora ekonomiska kontaktytor så slår det kinesiska inflytandet bredare än så. Även sydöstra Sverige figurerar i rapportens kartläggning med kommuner som Kalmar och Olofström.

”Ett ekonomiskt beroende av Fastlands-Kina uppmuntrar till lokalpolitisk självcensur.”

Bland annat lyfter rapporten hur ett sådant ekonomiskt beroende av Fastlands-Kina uppmuntrar till lokalpolitisk självcensur – för att inte äventyra de ekonomiska relationerna – och hur Peking använder sig av hot för att påverka lokala politiska aktörer. Därtill har svenska kommuner utsatts för kinesiska cyberattacker som bland annat låst IT-system eller lett till integritetskränkande insamling av personliga data.

Kinas inflytande på svensk demokrati ska inte överdrivas. Även om det är begränsat är det dock, som forskarna konstaterar, ”reellt.” Om de demokratiska valen som sådana står ohotade så kan liberaldemokratiska värden som yttrandefrihet, äganderätt och personlig integritet långsamt erodera när Peking ägnar sig åt industrispionage, stjäl personlig data, avskräcker exilkineser från politiskt engagemang – eller när politiker, journalister och akademiker ägnar sig åt självcensur för att inte riskera de ekonomiska relationerna och möjligheten att beviljas visum eller forskningsanslag.

I en alltmer orolig tid är det angeläget att anlägga ett säkerhetsperspektiv även på lokal nivå kring vilka eventuella risker som finns i relationerna med Peking eller användandet av kinesisk teknologi. Även om en skräck för ”den gula faran” bör undvikas, är det samtidigt klokt att inte vara naiv.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.