Annons

Bevara tysthetsnormen på biblioteken

Hur många barn har hämmats i sitt lärande för att stöket inte togs på allvar?
Ledare • Publicerad 18 september 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Stök på biblioteken minskar barns- och ungdomars läsning.
Stök på biblioteken minskar barns- och ungdomars läsning.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

När Brottsförebyggande rådet, Brå, i veckan släppte en kartläggning av ordningsstörningar och brott på badhus och bibliotek bekräftades tidigare larmrapporter. Undersökningen finner att problem som orsakas av besökare, framför allt ungdomar, är vanliga i både simhallar och bibliotek. Det handlar om såväl högljutt stök, aggressiva hot och trakasserier, även sexuella sådana, som stölder och skadegörelse.

Problemen är visserligen värst i större städer men förekommer i hela landet. Förra året undersökte Barometern-OT situationen på bibliotek i Kalmar län. Flera bibliotekarier rapporterade att oroligheter har blivit en del av vardagen. Flertalet bibliotek hade exempelvis nödgats införa särskilda rutiner och handlingsplaner för att hantera sådana situationer.

Annons

Visserligen kände sig personalen inte direkt hotad, men som en anställd påpekade, leder det återkommande stöket till att ”man blir avtrubbad efter ett tag”.

Att antisocialt beteende tillåtits fortgå under så lång tid att personalen hunnit bli avtrubbad är anmärkningsvärt i sig. Redan 2015 larmade journalisten Paulina Neuding i flera krönikor på Svenska Dagbladets ledarsida om att ungdomar skapade otrygghet på både bibliotek och badhus. Det borde ha följts av kartläggning och åtgärder för att värna övriga besökare.

I stället anklagades Neuding och andra som uppmärksammade problemet för att fiska i grumliga vatten.

Längst gick det dåvarande kulturborgarrådet i Stockholm som hävdade att krav på lugn och tystnad i bibliotek var uttryck för främlingsfientlighet och klassförakt. På så sätt sökte regeringspartierna och deras anhängare ignorera oroligheterna.

Nu har dock Brå på regeringens uppdrag äntligen utrett frågan. Resultaten ger Neuding rätt och rapporten rekommenderar också tillträdesförbud för personer som stör eller begår brott. Det vore en rimlig lösning. Frågan är bara varför det inte kunde införas redan för fem år sedan.

Även om stök på bibliotek och badhus kan tyckas vara ett litet problem jämfört med exempelvis den ökande våldsbrottsligheten, spelar det roll för enskilda människor. Särskilt ungdomar som inte kan studera hemma eller har tillgång till naturliga badplatser. De som blivit avskräckta har förlorat fem års läs- och simövningar. Något som kan vara livsavgörande.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons