GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Betygsinflation i företagsklimatet

Politiker ger generellt sett näringslivsklimatet i kommunerna ett högre betyg än företagarna själva. Risken är därmed att problem underskattas.
Kommunstyrelsens ordförande, Andreas Erlandsson (S) i Oskarshamn. I kommunen ger politikerna företagsklimatet ett högre betyg än företagarna själva.
Kommunstyrelsens ordförande, Andreas Erlandsson (S) i Oskarshamn. I kommunen ger politikerna företagsklimatet ett högre betyg än företagarna själva.
Foto: Oskarshamns kommun
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Svenskt Näringslivs stora ranking av det kommunala företagsklimatet noteras ett relativt stort glapp mellan företagarnas och politikernas sammanfattande omdömen om den lokala temperaturen vilket Carl-Vincent Reimers på Blekinge Läns Tidning var först med att notera.

Mönstret är tydligt också i Kalmar län, även om det inte framträder i alla kommuner.

I Kalmar på plats 125 i landet får kommunen betyget 4,08 av politikerna som är tillfrågade medan företagarna ger betyget 3,48 på en sexgradig skala.

Oskarshamn som hamnar på plats 252 sätter företagarna betyget 3,17 medan politiker ger det högre betyget 3,57. Och i Nybro som hamnar på plats 102 är det sammanvägda politiska betyget 4,26 medan företagarna nöjer sig med att sätta 3,57. Att de valda beslutsfattarna också i Mönsterås sätter ett högre betyg på klimatet än kommunens egna företagare är emellertid ett mindre problem, med tanke på att kommunen som alltid ligger på en mycket god position (plats 40) i den nationella rankingen.

Ett undantag i sammanhanget är för övrigt Mörbylånga - den numera S-ledda kommunen - som hamnar lågt i mätningen, på plats 274. Där ger företagarna kommunen ett högre betyg än politikerna. I bästa fall kan det ses som ett tecken på krismedvetande hos de valda ledamöterna.

"Även om skillnaderna inte är enorma råder det olika uppfattningar om företagarnas förutsättningar i länet vilket är en anledning till fortsatt fördjupad dialog mellan tjänstemän, politiker och företagare."

Att sätta betyg på sig själv är alltid svårt. De högre omdömena från beslutsfattarna vittnar även med denna reservation om ett problem. Även om skillnaderna inte är enorma råder det olika uppfattningar om företagarnas förutsättningar i länet vilket är en anledning till fortsatt fördjupad dialog mellan tjänstemän, politiker och företagare.

I annat fall finns risken att det lokala företagarklimatet tenderar att överskattas.

Notabelt i undersökningen är åter hur frågor som brott och otrygghet också påverkar företagandets vardag.

En spaning är att företagarna i Hultsfred, Högsby och Emmaboda flaggar för en försämring i relation med föregående år, medan företagare i Kalmar kommun noterar en förbättring.

Här finns en stad-land dimension som återupprepas när det gäller trygghetsfrågor. Länge var ordning, social kontroll och trygghet begrepp som förknippades med den mindre kommunen. Den bilden är betydligt suddigare i dag.

Stöldligor medför en kostnad men vilket också är betydelsefullt försämrar också själva livsformen i småorter och på landsbygden. Ägaren till det mindre jordbruket vill stängsla in betesmarker, men inte området kring huset och maskinhallen. På landet råder en annan öppenhetskultur än i staden och därför är stöldrisker eller antisociala beteenden ett hot mot den lokala livsstilen.

Med fog kan man säga att det länge funnits ett glapp mellan småorternas och landsbygdens invånares krav och förväntningar på ordning och trygghet och på de offentliga organisationernas prioriteringar.

Låt inte något sådant motsvarande glapp mellan politiker och företagare på det lokala planet växa.

Läs mer