Behovet av allians kvarstår

Kalmars kommunpolitik tog ännu en säregen vändning på fredagen, när det rapporterades att Centerpartiet har bjudits in till att bilda majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Ledare • Publicerad 26 januari 2013

Dels bekräftar denna vändning bilden av ett politiskt landskap där initiativet ligger helt hos Socialdemokraterna, dels undermineras Alliansen som lokal möjlighet i valet 2014.

Och det senare är egentligen det mer anmärkningsvärda. Så sent som i september förra året bjöd centerpartistiske kommunfullmäktigeledamoten Lennart Svenzén hem företrädare för övriga allianspartier. ”Jag ser framför mig en helt ny början på ett allianssamarbete som måste börja från grunden, för att se bortom hinder och ­låsningar som varit så föreslår jag att vi tittar framåt hur vi tillsammans kan driva utvecklingen”, skrev han i en debattartikel i denna tidning.

Ett samarbete mellan Centern och Social­demokraterna skulle dock innebära att låsningarna blir fler och ­hindren högre, och att ”driva utvecklingen” ter sig omöjligt. Ett sådant vägval skulle också ställa Moderaterna i en besvärlig situation, då de som enda oppositionsparti skulle bli marginaliserade i Tillväxtgruppen.

Om Centern likafullt ger sig in i detta samarbete har det vissa skäl för sig – nationellt befinner sig partiet i existentiell kris, och även lokalt befinner det sig på tillbakagång. Samarbete med Socialdemokraterna i Kalmar kan ur detta perspektiv te sig taktiskt lockande.

Strategiskt är det däremot förenat med hög risk, samma risk som Svenzén påpekade i sin inbjudan till nystart för Alliansen: ”Faran är om vi börjar sälja ut oss själva bara för att till och med vi själva har svårt att tro på en annan valutgång än att Sossarna kan regera vidare som om ingenting har hänt.”

Om inte partiföreträdarna själva tror på möjligheten att vinna väljarnas förtroende, minskar sannolikheten att de skulle kunna få det.

Just därför kvarstår behovet av en ­Allians för Kalmar, likaväl som för ­Sverige. Det saknas, som tidigare har påpekats på denna sida, inte frågor att ta tag i: valfrihets-, makt- och skattefrågor är några av dem.

Intrycket av ett stort och kompakt samförstånd, med undantag för några enstaka avvikande röster, är dessutom missvisande.

Såväl lagen om valfrihetssystem som samarbetet med Ryanair har visat på ideologiskt laddade konflikter inom och mellan de styrande partierna.

Var för sig är de borgerliga partierna för svaga för att driva dessa frågor, och när det kommer till val måste ett trovärdigt alternativ presenteras. Alliansen är detta alternativ, men dit tycks dessvärre vägen nu ha blivit ännu längre.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.