Bättre men långt ifrån bra
Det är inte bara i Sverige som allt fler valde att vandra till vallokalerna i det varma vädret. Även i EU-kärnländer som Tyskland och Frankrike gick fler än i tidigare val och röstade.
I ett land som Slovakien var dock deltagandet nere på svensk kyrkovalsnivå.
Valdeltagandet ökar i Sverige, såväl i allmänna val som i EU-val. Det har ett egenvärde. De som talat om partivalsdemokratins kris eller om förtroendeklyftor mellan folket och eliten har många gånger missat denna långsiktiga och tydliga trend.
Det historiskt låga valdeltagandet har inte lett till en urholkning av parlamentets makt utan tvärtom till att det fått nya befogenheter. Parlamentarikerna vill vara angelägna för väljarna. Det är paradoxalt.
Nya befogenheter är inte lika med ”mer demokrati” om det samtidigt reducerar den nationella demokratins bas. Om den legitimitet ett något högre valdeltagande genererar också kommer att leda till parlamentariska krav på ökad makt återstår dock att se.
Och om ett lägre valdeltagande vanligen anses missgynna socialdemokratin och vänstern verkar det vara det regeringsbärande partiet som haft svårt att mobilisera andra än sina kärnväljare denna gång.