GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barometern eldar på hatet mot MP

Uttryck sympati med oss. Elda inte på hatet, skriver ledande Miljöpartister i Kalmar län.
Brev till ledarsidan • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Max Troendlé, språkrör Miljöpartiet i Kalmar län.
Max Troendlé, språkrör Miljöpartiet i Kalmar län.Foto: Mats Holmertz

Att Barometerns moderata ledarsida har andra åsikter tycker vi är naturligt. Men vi beklagar det höga, raljanta tonläget. Inslaget ledaren hänvisar till handlar om att våra företrädare är utsatta för hat och förlöjliganden. Det är allvarliga problem för demokratin, oavsett vilket parti det handlar om, när företrädare känner sig så utsatta att de tvingas avstå från politiskt engagemang.

Det struntar ledarsidan i. Istället raljerar den sarkastiskt att vi miljöpartister borde vara jättenöjda med att ha ställt till med problem för människor, och beskriver det som att vi nu lever i MPs drömsamhälle. Vi har krig i Europa, hög inflation, höga el- och bränslepriser, ett fossilberoende som göder Putins krigskassa, och ett alltmer kritiskt klimatnödläge. Detta är inte MPs drömsamhälle.

Argumentationen är osaklig och förvrängande, men framför allt osmaklig i sammanhanget av den nämnda utsatthet som våra företrädare upplever. När någon är drabbad av hat, då uttrycker man sympati. Inte eldar på de som hatar.

Detta är ett övertramp och vi förväntar oss en ursäkt av ledarsidan.

- Kärnkraftens förutsättningar är inte resultatet av Miljöpartiets politik utan av en överenskommelse så sent som 2016 mellan S, M, C, KD och MP, där vi kompromissade för fortsatt drift av befintliga verk till 2040. Att flera reaktorer har lagts ned innan dess har med ekonomi att göra. Kärnkraftsel är helt enkelt inte lönsam.

”Att flera reaktorer har lagts ned innan dess har med ekonomi att göra. Kärnkraftsel är helt enkelt inte lönsam.”

- Att påstå att miljöaktivister infiltrerat våra myndigheter är både konspiratoriskt och respektlöst mot de tjänstemän som i sin yrkesutövning redan är utsatta. Att vindkraften skulle ha någon sorts gräddfil stämmer heller inte. Nästan 4 av 5 planerade vindkraftverk stoppades under förra året, även sådana som planerades långt ute till havs.

- Om man jämför produktivitet för ekologisk och konventionellt jordbruk måste man veta var i vårt långa land de olika formerna används och inte jämföra äpplen med päron. Bokstavligen. Dessutom drivs ekologiskt jordbruk utan beroende av mineralgödsel som nu riskerar att bli en global bristvara på grund av kriget. Det kan bli en avgörande fördel.

- Ingen miljöpartist har någonsin föreslagit art- och könsbestämning av alla fåglar inför skogsavverkning – det är en ren misstolkning från Skogsstyrelsen av ett EU-direktiv som de också har blivit hårt kritiserade för.

- Våra höga drivmedelspriser är en direkt följd av att vi inte i tid ställt om till hållbara lokala drivmedel som el, biogas och biodiesel, utan fortfarande är beroende av skurkstater som Ryssland, Saudiarabien och av världsmarknaden för att ta oss till jobbet. Att subventionera fossila bränslen drabbar både klimatet och de svenska företag som medverkar i omställningen. Dessutom göder vi Putins krigskassa.

Max Troendlé (MP)

Annika Carlsson Wistedt (MP)

Martin Arvidsson (MP)

I radioinslaget sade Max Troendlé om två saker. Han nämnde regerandet med Socialdemokraterna och två att ”blivit ett mer kontroversiellt och impopulärt parti”.Han nämnde vidare också att kandidater är utsatta för bland annat förlöjliganden. Det är mot den bakgrunden svårt att förstå kritiken om att Oskarshamns-Tidningen ”eldar på hatet”.

Ledarredaktionen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.