GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn är människor

Selektiva aborter har skapat ett flick- och kvinnounderskott i andra delar av världen. Men, även i västvärlden finns ett tryck för att få välja bort det kön man inte vill ha.
Ledare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I det senaste numret av magasinet Filter publiceras ett reportage med den talande rubriken ”En flicka, tack”. Artikeln avslöjar hur svenska par – eller rättare sagt kvinnor – låter sin längtan efter en ”mini-me” gå till ytterligheter och är beredda att utsätta såväl sin kropp, sin familj och sin ekonomi för avsevärda risker för att runda den svenska lagstiftningen och uppnå sitt mål. Eller, resultat, som det formuleras i podden om reportaget. Och det resultat som önskas är oftast en flicka.

Artikeln ger en inblick i en värld där kvinnor stressar sina kroppar med potenta doser hormoner för att äggblåsorna ska växa och bli många, eftersom det ökar chansen för att ett friskt embryo och en flicka ska bli resultatet.

Det finns en värld av forum för invigda på sociala medier, som går under samlingsnamnet ”gender dreams” – drömmen om rätt kön. Där delar kvinnor, som reser till såväl seriösa som oseriösa kliniker runt om i världen i jakten på att uppfylla sin dröm om någon som är lik dem själva, information. Det finns till och med ett uttryck för när resultatet blir tillfredställande: ”decided gender”, valt kön.

Barnlängtan är mänskligt, men kan den gå för långt?Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.
Barnlängtan är mänskligt, men kan den gå för långt?Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.Foto: Gorm, Kallestad

Dessa sociala forum verkar inte vara en värld för paren, utan plattformar enbart för kvinnor, där de lämnar ut de mest intima detaljer om sig själva och sin partner.

Forskare har prognostiserat att det under de närmaste tio åren kommer att födas 4,7 miljoner för få flickor i världen på grund av selektiva aborter. Utvecklingen är allvarlig och behöver stoppas genom att bearbeta de normer som värderar pojkar högre än flickor, är en slutsats de drar.

Den medicinska forskningen har skapat möjligheter att selektera såväl spermier som embryon. Och nu driver således kvinnor i västvärlden på för att selektion ska tillåtas och inte längre vara tabu – när de själva gör det.

Selektionen handlar inte enbart om kön, det ska man komma ihåg, utan även om att tester för kromosomavvikelser utförs på embryon så att största möjliga chans till ett friskt barn ska uppnås. Ett resultat, således. Dessa tester utförs inte i Sverige om det inte föreligger risk för ärftliga sjukdomar.

Resonemangen om att det borde vara tillåtet i Sverige att få välja kön på sitt barn genomsyras av motsägelsefullheter. Som att det egentligen är fel med selektiva aborter som leder till kvinnounderskott, men ändå rätt med selektiva aborter. Som att kön egentligen inte finns, men att en flicka ändå är något annat än en pojke.

”Etiskt är selektionen ytterligare steg på vägen mot designade barn.”

Dessa ”gender dreams” ställer en rad frågor om moderskap, föräldraskap, könsroller, de medicinska konsekvenser av att bomba kroppen med hormoner och etik på sin spets.

En flicka är en människa, varför skulle hon vara den hennes mor önskar och behöver i beteende och läggning? Återkommande resonemang i forumen är att pojkar har svårare att visa känslor. Men, var ligger ansvaret för att locka fram mer av den emotionella utrustningen om inte hos föräldrarna? Och varför ska en flicka uppfostras till att ha mer fokus på känslor?

Etiskt är selektionen ytterligare steg på vägen mot designade barn. Det förändrar människosynen till en instrumentell sådan, en människosyn som vägleds av en etisk uppfattning om att allt är bra och ska tillåtas om det skapar maximal lycka för individen. I en sådan värld får bara det och den plats som är perfekt, lyckad och lycklig.

Dessutom: Allt som är tabu är faktiskt inte fel. Det finns en del tabun som gagnat mänskligheten. Allt som är möjligt, är faktiskt inte lämpligt.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.