GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn är inte vuxna

Förhastat att låta tonåringar byta juridiskt kön.
Ledare • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Regeringen vill att sextonåringar ska få byta juridiskt kön.
Regeringen vill att sextonåringar ska få byta juridiskt kön.Foto: Isabell Höjman/TT

På punkt efter punkt har de på varandra följande rödgröna och socialdemokratiska regeringarna fått backa vad gäller hur långt man vill gå när det gäller omyndiga barn och könsbyte.

Ursprungligen ville man att minderåriga barn så unga som femton år skulle få könsoperera sig. Efter att i princip alla medicinska instanser och Lagrådet opponerat sig ändrades det till att barn istället ska få byta juridiskt kön – redan från tolv års ålder.

Efter det motstånd som regeringen mötte har den nu även retirerat från denna anmärkningsvärda radikalism som knappt tog hänsyn till att barn inte är fullmogna vuxna. Under en pressträff på fredagsmorgonen presenterades det nya förslagets lagrådsremiss. Dels vill man frikoppla det juridiska bytet av kön från könsoperationer. Och fortfarande vill man gå fram med att barn ska kunna ändra sitt juridiska kön; nu har man satt gränsen vid sexton års ålder.

Men en sextonåring är inte myndig. En tonåring är fortfarande en växande person som har kvar att mogna, som under en känslomässigt turbulent tid av livet arbetar med sin identitet, lär känna sin kropp och brottas med sitt inre. Även en ung vuxen har kvar att mogna och utveckla konsekvenstänkandet. Jämför med hur samhället således också har högre åldersgränser än myndighetsåldern på olika företeelser: Exempelvis får man inte handla på systembolaget innan man är 20, och under 25 får man inte sterilisera sig utan tillstånd från Socialstyrelsen.

Låt barnen vara barn och mogna i fred.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.