GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Både stad och land måste leva

Den moderatledda oppositionen är mer samspelt än de rödgröna.
Ledare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Politiken bör vara lika lyhörd för landsbygden som för storstaden.
Politiken bör vara lika lyhörd för landsbygden som för storstaden.Foto: Thomas Hermansson

I och med det landsbygdspolitiska program som Sverigedemokraterna presenterade under måndagen har nu tre av partierna inom den moderatledda oppositionen lanserat sina utlovade nysatsningar på just landsbygdspolitikens område. Kristdemokraternas program kom tidigare i år, och Liberalernas släpptes redan i juli förra året.

De olika programmen kretsar inte bara kring renodlade lant- och skogsbruksfrågor, utan berör även andra frågor av vikt för att livet på landsbygden ska fungera, som trygghet eller infrastruktur.

Också Moderaterna gjorde förra året ett tappert försök till att lyfta landsbygdsfrågorna i samband med regeringskrisen då man förgäves erbjöd Centerpartiet ett landsbygdspaket ifall Centern var villigt att släppa fram en moderatledd regering.

Att flera partier med samma statsministerkandidat på detta sätt ägnar landsbygden uppmärksamhet och vill värna dess intresse är välkommet. Vid ett maktskifte bäddar det för en stark drivkraft att genomföra nödvändiga reformer. Låt vara att partierna ifråga inte är ense i alla detaljer; det rör sig ändock om en helt annan nivå av samspelthet än vad det rödgröna alternativet – om man ens kan tala om ett sådant – kan prestera. Och det gäller inte bara på landsbygdspolitikens område.

”Man visar att man ser väljargrupper som känt sig glömda.”

Detta fokus på landsbygden kan eventuellt komma att ytterligare förstärka Centerns väljartapp bland grupper som sörjer över vad man upplever som partiets ”urbanisering”. Det vore inte överdrivet att säga att landsbygden tillsammans med energifrågan har blivit en av oppositionens prioriteringar inför valrörelsen, tillsammans med några av partiernas klassiska huvudfrågor: Moderaterna och tryggheten, Kristdemokraterna och sjukvården, Liberalerna och skolan, samt Sverigedemokraterna och migrationen – för att bara ta några exempel.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gett uttryckt för denna nyorientering med sitt tal om ”hjärtlandet”. Det kan det bli en viktig styrka i valrörelsen; man visar att man ser väljargrupper som känt sig glömda.

Om det görs rätt kan det bidra till att minska polariseringen mellan stad och land – förutsatt att partierna själva lyckas vara lyhörda för bådadera. Både stad och land är en del av hjärtlandet. Misslyckas man att hålla ihop dessa två storheter är risken annars att polariseringen eldas på. Att Moderaterna tappat väljare i ett av sina hjärtland – Stockholms stad – är ett illavarslande tecken.

Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna är i Europaparlamentet med i partigruppen EPP. Man skulle göra väl i att erinra sig det motto som runt millennieskiftet användes av det tyska systerpartiet CSU i Bayern: ”Både laptop och lederhosen”. En vision lika giltig då som nu.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.