GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Både S och SD svek tolkarna

En sann sverigevän värnar svenska intressen.
Ledare • Publicerad 14 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Sveriges deltagande i Afghanistan var i grunden av godo - och tolkarna var en viktig del i insatsen.
Sveriges deltagande i Afghanistan var i grunden av godo - och tolkarna var en viktig del i insatsen.
Foto: Mustafa Najafizada

Det må vara ofrånkomligt att det i mångas ögon främst är USA som förknippas med insatsen i Afghanistan, liksom den kaosartade evakueringen från landet inför tjugoårsminnet av elfte september. Men på samma sätt som Nato och Sverige var delaktiga i insatsen, har också Sverige del även i det vanärande slutet.

Till detta hör inte minst regeringens havererade hantering av tolkarna, där motstridiga besked avlöste varandra som skott från en smattrande kulspruta.

För att i ena stunden varna för att det vore ministerstyre att föra tolkarna till säkerhet i Sverige, följt av intyganden från Morgan Johansson (S) att det vore omöjligt eftersom det skulle leda till en flyktingström på tiotusen personer, svängde regeringen till slut under oppositionens kritik till att plötsligt hävda att möjligheten att ta hem tolkarna ska ses över – samtidigt som man hävdar att man inte alls ändrat sig.

Under måndagens riksdagsdebatt om händelseutvecklingen i Afghanistan stoltserade man från regeringens sida, representerad av utrikesminister Ann Linde (S), över att 1100 lokalanställda har evakuerats. Men av dessa 1100 är bara två (!) personer tillhörandes gruppen av tolkar. Ett tragiskt misslyckande.

”De som hjälpt Sverige bör Sverige i gengäld också vara redo att hjälpa.”

Av de 1100 uppges dessutom 500 vara antingen svenska medborgare eller afghaner med uppehållstillstånd som hade rest tillbaka landet.

Att tolkarna fortsatt lämnas i sticket är ett svek. De som hjälpt Sverige bör Sverige i gengäld också vara redo att hjälpa. I grunden en princip för att kunna värna svenska intressen utomlands. De som med hög risk hjälper oss måste kunna lita på att vi står upp för dem.

Just detta värnande om Sveriges nationella intressen i Afghanistan är en punkt som blottar svagheter i Sverigedemokraternas påstådda sverigevänlighet. Med sitt tvekande i tolkfrågan gavs återigen uttryck för en politisk impuls som kännetecknas främst av anti-immigration.

Sverigedemokraternas anklagelse att regeringen inte brydde sig om tolkarna förrän det var för sent faller tillbaka på partiet självt; det var först nyligen man beslöt sig för att trots allt gå med på kravet att tolkarna skulle evakueras. Partiet har dessutom överhuvudtaget motsatt sig hela den svenska säkerhetsinsatsen i Afghanistan.

Det är svårt att använda epititet sverigevänlighet på en hållning som sätter anti-immigration och isolationism framför värnandet av svenska intressen på det sättet.

Sveriges insats i Afghanistan var inte förgäves, och den var inte fel. Något ”vitbok” som Vänsterpartiet kräver behövs inte. Men att insatsen varit förenad med misslyckanden står också klart. Liksom att insatsen, inklusive biståndet och hanteringen av tolkarna, måste bli föremål för en grundlig utvärdering. Misslyckanden och felsteg måste skärskådas.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.