Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avpolitiserad allsvenska

Partiledarnas favoritlag säger mycket om svensk politik.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När det talas om att Sverige polariseras allt mer kan det invändas att fotbollskulturen vittnar om en motsatt utveckling.

Blåvitt är allt mindre rött.
Blåvitt är allt mindre rött.
Foto: Thomas Johansson/TT

Val av fotbollslag hade liksom val av morgontidning, öl (statliga Pripps eller privata Spendrups) eller till och med begravningsbyrå en stark politisk kulturell dimension. I många städer fanns en uttalad arbetarklassklubb vid sidan av ett lag där pojkarna från villaområdena spelade. Den tiden är förbi, medan val av fotbollslag i många länder fortfarande har etniska eller politiska förtecken.

Ändå är det intressant att studera när allsvenskan sparkar i gång vilka lag som partiledarna håller på.

Statsminister Stefan Löfven håller på GIF Sundsvall och tillägger han, Tottenham. Per Bolund håller på AIK – någonstans mellan fina Djurgården och Söderarbetarnas Hammarby. Märta Stenevi på Malmö FF, Ebba Busch på Sirius, Annie Lööf på IFK Värnamo och Ulf Kristersson på damfotbollsklubben Eskilstuna United. Och Jimmie Åkesson gillar Mjällby FF hemma i Sölvesborg.

Två namn sticker ut.

Vänsterpartiets Nooshi Daagostar väljer inte vänsters traditionella lag i Göteborg, Gais som samlat hamnarbetare och hippies från stadsdelarna Haga och Majorna utan det breda IFK Göteborg som en gång hade en S-märkt slagsida men i dag är ”Blåvitt” allt mindre rött. På föreningens senaste årsmöte var en M-riksdagsledamot, Hans Rothenborg ordförande.

På föreningens senaste årsmöte var en M-riksdagsledamot, Hans Rothenborg ordförande.

Det speglar möjligen Daagostars vilja att framstå som S-väljarnas naturliga val. Den radikala poliskritiken som Vänsterpartiet ofta är bärare av finns också i synen på polisens insatser mot huliganismen. V-ledaren har hårt kritiserat polisens så kallade villkorstrappa.

Vad håller då Liberalernas Nyamko Sabuni på?

Inget lag alls, svarade hon.

Det kommenterades rask som en typiskt representativt svar från en urban teknokrat som är ointresserad av folklig idrott och möjligen tittar på segling och tennis.

Fast Sabuni själv hade året innan krävt att fotbollsarenorna skulle öppnas under pandemin.

När avsparken äger rum i dag kan det således konstateras att åtminstone fotbollen är mindre polariserad och mer avpolitiserad än på någonsin tidigare.

Läs mer