Annons

Även Vita huset kan ha rätt om Sverige

Den amerikanska administrationen uppmärksammar brister i den svenska religionsfriheten.
Ledare • Publicerad 18 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Vita huset är större än president Trump.
Vita huset är större än president Trump.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Utrikesdepartementets landspecifika sammanställningar över tillståndet för mänskliga rättigheter är unika och vållar bakom de stängda dörrarna kritik mot Sverige. Texterna som ligger öppna på UD:s hemsida är ett av Sveriges kanske bästa bidrag till att uppmärksamma och stärka MR, som det kallas för den invigde, i världen.

Men också Sverige granskas av andra. Nyligen presenterade en avdelning under US department of state sina årliga rapporter om tillståndet för religionsfriheten i världen. Även Sverige omfattas av granskningen.

Annons

Rapporten är mer av en sammanställning över nyheter i Sverige som på något sätt berör området religionsfrihet. Det görs ingen genomgripande analys och värdeomdömena lyser med sin frånvaro. Vad som i rättsordningar faller inom begreppet religionsfrihet diskuteras inte vilket gör rapporten något bristfällig.

Det går dock inte att missa vad avsändaren anser vara betydande brister i Sverige. Utrymme ägnas bland annat åt kristna konvertiters situation och förslaget att införa etableringsstopp för konfessionella fristående skolor. Hatbrott både mot judar och muslimer uppmärksammas och Centerns vilja att förbjuda omskärelser som fått mycket hård kritik från judiska företrädare tas också upp.

Det går naturligtvis att försvara sig medelst anfall. Vita husets vikt har försvagats avsevärt när det gäller trovärdigheten i mänskliga rättigheter-frågor under Trumpadministrationen. Men Washington är betydligt större än sin president och rapporterna på detta område initierades av den nuvarande presidentens företrädare. Därför finns det goda skäl att ta dokumenten på allvar.

Den amerikanska Sverigebilden avseende religion har onekligen förändrats. Förr sades det att amerikanen utifrån sitt pluralistiska religiösa landskap hade svårt att förstå det svenska lutherska enhetssamhället med ett helt dominerande samfund. Nu, inte utan anledning, ges istället en bild av ett samhälle där religiösa uttryck möts med misstänksamhet.

Även den amerikanska administrationen gör mänskliga rättigheter världen över en tjänst.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons