unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Även majoriteten i Kalmar ska följa lagen

Samhällsbyggnadsnämndens majoritet i Kalmar prövas inte bara politiskt utan granskas nu också juridiskt.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På fredagen inleddes alltså en förundersökning om tjänstefel mot politiker i samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar. Ärendet överlämnades från polisen till åklagarkammaren.

Kalmar mår bättre om tonläget dämpas.
Kalmar mår bättre om tonläget dämpas.
Foto: Barometern

Det är ett ovanligt besked. Förtroendevalda politiker utreds mycket sällan för tjänstefel. Men nämndbeslut är lika med myndighetsutövning och makten utövas under lagarna, som det heter i den svenska regeringsformen. Även i Kalmars nämnder.

Förundersökningen sker mot bakgrund av att nämndens majoritet i ett stort antal fall fattat beslut om att bevilja bygglov i strid med gällande detaljplaner. Det är den återkommande hänvisningen till mindre avvikelser som nu ska utredas. Om en nämnd inte respekterar detaljplaner och planering så exkluderas både medborgerligt inflytande i samrådsprocesser och fullmäktige, det folkvaldas organ, som har fastställt planerna.

Just medborgarinflytandets betydelse i planprocessen slås också fast i en refererad dom från Hovrätten för västra Sverige där politiker i Mellerud dömdes för tjänstefel efter att i ett fall ha beviljat bygglov i strid med detaljplan- och hänvisat till just mindre avvikelse. I det fallet för övrigt omtalas att ledamöterna varit oaktsamma. De var inte initierade. I Kalmar har bygglov återkommande givits trots samhällsbyggnadskontorets invändningar.

Förundersökningen gäller majoritetens företrädare i nämnden. Indirekt berörs hela den politiska majoriteten i Kalmar. Kommunalrådet Johan Persson har själv hårt kritiserat framför allt Moderaterna som tydligt hänvisat till plan- och bygglag och rådande detaljplaner i bygglovsfrågorna.

Den som kommit med invändningar beskylls för att inte agera för Kalmars bästa.

När denna ledarsida kritiserade de ständiga hänvisningarna till ”mindre avvikelse” svarade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder att ledaren ”reflekterar varför uttrycket 'husbondens röst´av rätt många numera anses prägla det moderata språkröret”. Ledaren gör fel som ”utmålar beslutet som suspekt ja närmast odemokratiskt”.

M-ledamöternas kritik är ett undantag ”i Kalmar liksom i hela Sverige”. Man måste inte till ”punkt och pricka följa detaljplaner” är exempel på andra, uttryck.

Den kritiken står sig efter det att en förundersökning om brott inletts inte särskilt väl. Men den kan sättas in i ett mönster där försiktiga kritiker som hänvisar till tjänstemännens underlag och lagar möts med hårda angrepp som inte gäller saken. Majoritetens motståndare får liksom bära stämpeln som rättshaverister.

Av rutinerade politiker som Johan Persson och Peter Akinder kan man emellertid förvänta sig mer. I affekt gör vi alla fel. Vi är alla väl medvetna om att det på en byggnadsnämnd finns från enskilda, företag och föreningar ett tryck på snabb handläggning och att planprocessen i det enskilda fallet kan framstå som väl byråkratisk.

Notera med vilken lågmäld attityd Moderaternas Kajsa Hedin diskuterar anmälan. Inga försök till att plocka billiga partipolitiska poäng. Hon uttrycker empati för de politiska motståndarna som nu står inför en jobbig juridisk granskning, om nu inte åklagaren lägger ned förundersökningen.

Processen finns av en anledning. För att trygga folkstyre, inflytande och olika samhällsintressen. För att motverka toppstyrning och olika behandling.

Desto viktigare då att processen förenklas och att inte fler perspektiv trycks in i den. Det är tyvärr på gång. I en av S-regeringen tillsatt utredning föreslås att socialförvaltningen ska ges särskilt inflytande i lag över den kommunala planeringen över mark- och vatten? Barnkonventionen ska också spela större roll i samhällsplaneringen.

På dessa punkter kanske man kan hoppas på att Kalmars socialdemokrater ansluter till kritiken, från denna ledarsida.

Läs mer

Uppgifter: IKO-forward klar för hockeyallsvensk klubb

Sport. Ska ha skrivit på för kommande nästa säsong.
Uppgifter: IKO-forward klar för hockeyallsvensk klubb

Livesändningen ”Vägen ut” ger nytt hopp till våldsutsatta kvinnor

Kultur. Söndagens tre timmar långa livesändning ”Vägen ut” från Kalmarsalen hade ett hoppfullt budskap.
Livesändningen ”Vägen ut” ger nytt hopp till våldsutsatta kvinnor

Länet tar gemensam kamp mot den psykiska ohälsan

Kalmar län. ”Det görs fantastiskt mycket bra jobb med de här frågorna i hela länet.”
Länet tar gemensam kamp mot den psykiska ohälsan

Helgens uppdrag slutfört: ”Nu har vi andraplatsen”

SSL. 12–1 mot Jönköping på lördagen följdes upp med 11–10 mot Sirius på söndagen.
Helgens uppdrag slutfört: ”Nu har vi andraplatsen”

Kalmar HC chanslöst i returmötet: ”Vår sämsta match”

Vårserien. Tappar i toppstriden – Holfelt besviken: ”De var bättre på allt”
Kalmar HC chanslöst i returmötet: ”Vår sämsta match”

Vikings föll efter stort ras i sista perioden: ”Vi har inte energin”

Sport. Släppte in fyra mål sista tjugo: ”Vet inte vad det är som händer”
Vikings föll efter stort ras i sista perioden: ”Vi har inte energin”

IKO:s besked: Redo för match på tisdag

SHL. ”Känslan är att alla ser fram emot det här på många sätt”
IKO:s besked: Redo för match på tisdag

Sju mardömsminuter sänkte OAIK: ”Det är helt bedrövligt”

Svenska Cupen. Oskarshamns AIK gav bort matchen i första halvlek.
Sju mardömsminuter sänkte OAIK: ”Det är helt bedrövligt”

Nybroåkare i mål på under fyra timmar i Vasaloppet

Sport. Årets speciella Vasalopp för elitåkare gick rekordsnabbt.
Nybroåkare i mål på under fyra timmar i Vasaloppet

Förlust för Vikings och KHC – så var matcherna minut för minut

Liverapportering. Sportens Nils Cedman rapporterade direkt från Vikings match och gav dig målrapporter från Kalmar HC:s bortamatch.
Förlust för Vikings och KHC – så var matcherna minut för minut

Skönhetssalong i city stänger — efter 21 år: ”Ett tufft beslut”

Kalmar. Pandemin har slagit hårt mot skönhetssalongen Movement som nu tvingas stänga.
Skönhetssalong i city stänger — efter 21 år: ”Ett tufft beslut”

Kalmar: Två män gripna efter dubbla inbrott

Kalmar. Under söndagsmorgonen greps två män i Kalmar som nu i varsitt separat fall är misstänkta för inbrott.