GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Även Kalmar kan sänka skatten

Skatten kan inte vara avsevärt högre i Kalmar än i Växjö.
Ledare • Publicerad 30 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kalmarborna kan få behålla mer av sina inkomster.
Kalmarborna kan få behålla mer av sina inkomster.
Foto: Fredrik Persson/TT

Tal från borgerligt håll om behovet av att sänka Kalmars jämförelsevis höga skattesats har ofta mötts av hårda angrepp. Vilken del av välfärden ska skäras bort? Vad är det som ska bli sämre? Andra kommuners lägre skattesatser förklaras alltid i termer av att kommunerna har andra intäkter. Växjös skattesats (20:19) mot Kalmars (21:81) sägs bero på utdelningar från bostadsbolag. Som om det är fel med det. Men resonemanget har indikerat att skattesatsen är skriven i sten.

Nu ett år innan valet låter det annorlunda. Den S-ledda majoriteten meddelar att det mycket väl kan komma att bli en sänkning av den kommunala uttaxeringen, någon gång under 2020-talet.

Det är ett strategiskt mycket smart besked om en skattesänkning längre fram i tiden. Det är ju inte bara från den borgerliga oppositionen som Kalmars höga skattesats har uppmärksammats. Kommunalrådet i Borgholm Ilko Corkovic, (S) konstaterade i tidskriften Liberal Debatt i vintras att hans kommun har ett lägre skatteuttag än Kalmar.

”Jobbskatteavdraget som sänker skatten mest för kommuner med höga kommunalskatter gynnar löntagare i en kommun som Kalmar”

Jobbskatteavdraget som sänker skatten mest för kommuner med höga kommunalskatter gynnar löntagare i en kommun som Kalmar. Låginkomsttagare betalar ungefär 25 procent i kommunalskatt - inte den sammanlagda skattesatsen på 33:18 kronor. Med tabke på mindre kommuners högre kostnader - och skatt - har jobbskatteavdraget en betydelsefull utjämnande funktion.

Det betyder inte att trycket på att se över kommunalskatterna är borta. Med rätta ställs krav på likartad kvalitet i välfärden mellan kommunerna. På samma sätt är det rimligt att belysa de stora skatteskillnaderna mellan landets 290 kommuner.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.