Även Kalmar behöver kärnkraftsel
Tänk att elförsörjningen skulle bli ett problem i industrilandet Sverige. Nyligen presenterade Konjunkturinstitutet skriften Samhällsekonomiska konsekvenser av tillfällig elbrist där kostnaderna kostnaderna som uppstår om produktion måste stoppas beräknas.
Ett scenario som tidigare bara ansågs vara teoretiskt möjligt är nu så sannolikt att de makroekonomiska konsekvenserna analyseras.
De sydsvenska företagen oroar sig också över elbrist i det korta perspektivet. Svenskt Näringsliv har undersökt hur företagen i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg ser på elförsörjningen. Sex av tio företag oroar sig för att det inte skall finnas el vid rätt tidpunkt och till rätt pris i den nära framtiden. Fyra av tio meddelar att företagets klimatomställning äventyras av denna osäkerhet.
Det är långt mellan företagarnas verklighet och den politiska debatten. I Kalmar anordnade förra veckan Socialdemokraterna en presskonferens för att ställa frågan var i kommunen Moderaterna förespråkar ett kärnkraftverk. Bakgrunden var väl senkomna moderata protester mot formuleringar i den kommande översiktsplanen om att kommunen ska motsätta sig en eventuell etablering av en reaktor inom kommunens gränser.
I dag tillåter inte miljöbalken reaktorer på andra ställen än de befintliga; Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. De har givit nuvarande verksamhetsutövare ett monopol över kraftslaget. Förbudet mot nyetableringar på andra platser var ett smart framgång av Centerpartiet i en tidigare energiuppgörelse som via denna bakväg kunde försvåra investeringar - samtidigt som något faktiskt förbud mot ny kärnkraft inte infördes.
Utifrån dagens tekniska förutsättningar är det ett fåtal platser som skulle komma i fråga för en eventuell ny reaktor. Det krävs stora markytor och möjligheter att koppla på det nationella stamnätet.
Och kärnkraften är vad än lokalpolitiker säger långtifrån uträknad.
”Företagens akuta kraftförsörjningsproblem löses på kort sikt av att Vattenfall höjer effekten i Forsmark, vilket offentliggjordes på måndagen.”
Företagens akuta kraftförsörjningsproblem löses på kort sikt av att Vattenfall höjer effekten i Forsmark, vilket offentliggjordes på måndagen.
Men på längre sikt står förhoppningarna i hög grad till ny kärnkraftsteknik. Om Kalmarmajoriteten vill se ny kärnkraft i andra kommuner är förhoppningarna i Oskarshamn stora på den kommande forskningsreaktorn som får stöd från både näringsliv och Energimyndighet.
Framtidens kärnkraft handlar mer om små modulära reaktorer (Smr) än om stora verk. Och framför allt måste dagens energidebatt handlar mer om hur mer kraft ska produceras än om om icke-frågor. De är både medborgare och företagare betjänta av.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.